Tuesday, August 10, 2010

8 comments 1:48 PM

review: kronologi majlis nikah

Posted by ally - Filed under
PERINGATAN: ENTRY NI PANJANG YE...hihi..

Majlis nikah sy bermula dan berakhir dengan sgt2 sederhana...itu yg paling sy idamkan..


Syukur ke hadrat Ilahi kerana segalanya di permudahkan meskipun sebelum majlis, suasana agak kelam kabutan..ewah..


Sy bersyukur sgt kwn baik sy, shazwani berada di rumah sy lebih awal..kalo bukan kerana pertolongan dia, pasti nya sy lebih kelam kabutan..terima kasih tau shazzy..


Beberapa jam sebelum nikah, sy masih sibuk mengemas umah juga bilik..bukan setakat sapu, tp mop juga..hehe..n sibuk juga memasang karpet..haih..patutnya pengantin x leh mrh2 kan...tp sbb sy kepenatan hr tu, sy mrh budak2 yg asyik dok lari sana sini n sepahkan hall umah..sakit ati tau nak kemas byk2 kali..mcm la sy ni xde keje lain nak wat..padan muka diorg dpt pengantin grg mcm sy nih..haha..


N sy masih sempat msg hubby sy (on that time masih becoming hubby ya), tanya di manakah beliau..adakah sudah sampai di umah singgah atau blum..n sempat juga mengusik beliau, takut x? Hehe..ni berlaku sebelum kami gaduh..ye, gaduh sebelum nikah..haha...speechless...bila igt2 balik, lawak la pulak..gaduh tah ape2 je..ni pasalnya dia dah gelabah, so, byk benda yg sy bgtau x masuk dlm kepala dia..cam mn la x gaduh..geram tau x..dia dok kata x phm..x phm..i yg jd tensen..padahal menda simple je...sy kt nt dah sampai umah singgah, bgtau, coz nak anta minum petang..yup, my hubby n rombongan sampai umah singgah ptg, dlm kol 3 gitu..so, we decided nak anta kuih muih sikit..dah tu bole pulak dia tanya, nak wat ape lak anta kuih2..nak dia amik sendiri ke..adoi..tensen..kan dah gaduh..gaduh pasal kuih..haip..sbb dah geram coz sy dah explain byk kali, sy bg phone sy kat mak..biar mak ckp kat en.hubby sy tu..lepas diorg ckp2, abis dah la kan..`sy igt dia phm, rp nya x phm juga...adoi..tensen mak nak..dia bole tepon sy balik tny sy ape yg mak ckp..haip..sah la dia ngah gelabah + mengong2...tu la..tau takut, ri tu kata steady lg..kitorg abis mcm tu je, pasalnya sy mls dah nak layan..dah la nak kemas2, nak bersiap, dia lak leh wat x phm sepanjang ms..last2, adik sy g anta kuih tu kat umah singgah..tah kul brpa coz sy dah amik tau dah..dah mengurung dlm bilik, menenangkan diri n nak bersiap..


Mak andam n kroni sampai dlm kol 7pm...tp around 7.30pm, br start makeup, ..i am red flag, so x jd masalah kan nak makeup awal..lepas sy selesakan diri, terus mak andam itu bc Bismillah n ckr kening beb..ms tu sbnrnya sy terkejut juga..tp sy x lah mrh, sbb sy tau, kening sy kedua2 belah mmg x sama...hihi...nak tau x knp? Dulu ms kecik2, adik sy, aca tu main pisau cukur abah sy, dgn bijaknya semasa sy tidur, di cukurnya kening belah kanan sy..dah tumbuh secara berleluasa n x sama ngan kening kiri..haha..so, sampai la ke beso2 ni, sy biarkan je kening tu x sama..tu pasal la bila mak andam cukur, sy x kata ape..


Ni kening sy before trim

N ni after trim



Sepanjang makeup, sy x henti2 bercakap n ketawa..haha..pasalnya sy sgt gementar, debar2 n takut juga..padahal bukan sy yg nak akad..tp tetap la merasa semua itu..sampai kan makeup merekah2..hehe..n mak andam tegur, jgn byk ketawa..wala2, sebenarnya sy sdg kecuakkan yg teramat sgt..


Bila dah siap makeup tu, mak andam sy sanggul rambut sy tinggi2..sedap weh..rs mcm ringan je kepala sy ms tu..tp nya yg x best, dia letak sanggul palsu kat situ..dah jd sanggul tinggi..adoi hai..tp sy minta jgn pakai tinggi sgt, sy x nak..mak andam lak leh kata ‘ko nak cantik x?’..dlm hati sy kt ‘mmg la nak cantik makcik oi, tp x nak dosa juga..cukur kng td pon dah dosa tau’..haip..cb tgk tinggi x sanggul sy ni..ye, sy mmg tau, rambut sy walaupun pjg tp nipis okeh..tp kan bole je kalo buat sanggul tu rendah sikit..nyampah tul..(nyumpah dlm hati je ni)..

(ni bukan aksi korek idung ye..haha...gatal sikit kat bwh idung tu...usap2 dgn perlahan pasal x leh nak garu..hehe..)

 Tengah siap2 tu, sempat msg hubby, dtg pas isyak coz dah ckp kat imam nikah pas isyak..dah bermula satu hal pula bila rombongan dah dtg, tp tok imam x sampai2 lagi..nak kt jauh, xde la jauh..sy dah cuak dah ni..padahal dah remind kat imam sy nikah pas isyak..tunggu 45 minit tau..malu sy ngan family en.hubby..abah pon dok berulang ke bilik sy tanya pasal imam..bila abah tepon, imam lak x bw tepon...wah..haru sy di buatnya...en.hubby lak dok msg tny bila imam nak sampai..haih..x senang duduk sy di buatnya..siap pesan ngan anak imam tu, kot2 la ayah dia tepon, tlg la sampai kan pesanan kitorg...dlm kul 9.20pm, imam sampai..hah..lega sgt2..Alhamdulillah..


Xtau ape yg berlaku di luar..gitu..gini..gitu gini...kwn2 sy pon sampai..kwn2 ms u n kwn2 opis..tp yg dok meriahkan bilik sy, kwn2 u..kami pose abis2 abisan..tp ms ni sy x keruan nak senyum byk2..takut beb..asyik dok genggam tgn je..(br ko tau takut ye..sebelum2 ni relex je..ha..amik ko)..sempat juga pengapit sy esk, dedek, pakai kan stokin nipis kaler choc itu...sweet..kwn2 sy yg cb utk menghilangkan rs debar sy..sy x leh nak pakai sendiri coz tgn menggigil..ish3..



Pastu, tetiba abah ketuk pintu, imam n saksi juga abah masuk bilik...owww..cuak2..control2..haha..
So, duduk la bersimpuh kat bwh ni, mengadap abah n imam..mcm2 juga dia tny, apa yg sy igt, dia tny sapa nm bakal suami (mujur x tersasul nm hubby..haha..), kenal di mana n adakah sy setuju di nikahkan ngan en.hubby atau di paksa (rs nak jwb je, mesti la setuju tok, dia cinta hati sy..haha..giler ko nak jwb cenggitu, tentu la i jwb ngan sopan n santunnya..haha..poyos)..lepas siap tny2, sy pon sign2...







pastu prosedur setrusnya, abah mewakilkan imam utk mengakadnikah kan kami..oww..time ni sayu sikit..tp x ngs pon..kan nak kahwin, harus la gumbira..ewah...then abah sign2, saksi pon sign2..


pastu sy pon ckp kat imam nak ikut keluar sekali coz sy nak dgr en.hubby sy akad...wah..itu mmg impian sy..hehe..
 Bila keluar dr bilik tu, rs sgt malu..haha..rs cam artis pon ye juga..haha...ramai yg tgk (kalo puji best la, kalo kutuk, tu, best juga, dpt pahala)...sy terus menuju (ewah) ke tempat duduk yg di khaskan..x jauh dr hubby..mmg dekat..n mata sy melilau juga..nak tgk hubby sy..lupe terus yg kitorg ngah gaduh..haha..melihat dia di situ, sudah cukup melegakan..hihi..juga rindu kat si gemuk n si itam ini..haha..





Bermula dengan khutbah nikah n nasihat2...=) tah masuk tah x la kat kepala hubby...n try lafaz akad sekali tp salah coz en.hubby sebut ak terima nikahnya..mn bole ada ‘nya’...so, try lafaz lg..ramai yg igt en.hubby lafaz akad 2 kali...sebenarnya yg first tu, Cuma try je..then the second 1, mmg dia lafaz yg betul..jam 9.45pm, i am his wife...syukur sgt2..syukur sgt2..sy mmg gembira..segembira yg bole lah..hihi..en.hubby sedekit sebak..i know that..tp sy tau dlm ms yg sama dia sgt relieve..glad to be yours dear!..

(ni ms first trial..haip..lengan baju tu di naikkan pulak..haip..)

(doa2..Alhamdulillah)

Then, hubby g solat sunat + sujud syukur..kemudian bacaan taklik dan penyerahan mas kahwin..ms ni sy giler betul..rs x patut pon ada..bole x time bc pasal penerimaan n janji setia kepasa hubby, sy bole gelak..ye, gelak tau..gelakkan ayat yg di gunakan dlm skrip tersebut, ada perkataan adinda-kekanda..adui..tah knp tah sy gelak..sy cuba bertahan tau x nak gelak, tp terlepas juga, sampai mak gosok2 belakang sy...haha..teruk betul ini pengantin..hubby ko ngah sebak2, ko leh gelak ye..pastu juga wat modul sakinah..org jhr tau la kan camana..mmg mak n abah juga hubby sy sebak..tp sy x rs ape2 pon..tah knp..n ramai juga yg tny knp ko x nangis hah..xde perasaan betul la ko ni..dah tu, dah x bole nak nangis x kan nak paksa2..kan sume tu comes naturally..ye, sy mmg cpt sebak n x bole tgk kalo org lain ngs coz nt sy ngs sama, tp on my bigday, sy mmg x ngs..=)





Sy xde gambo berdua ngan hubby pas nikah, i mean gambo kat umah or pelamin...ngan mak n abah pon xde, ngan FIL pon xde..nape tah ek...ms tu sy terlepas pandang..emm...regret juga..silap sy juga x remind kat OP sy akan hal ini..haih..selesai berselawat, rombongan hubby g mkn...hubby pon sm..sy x teman pon pasal dok pose ngan kwn2 n siblings sy kat dlm umah..pastu sibuk cr FIL nak salam2..n cr makcik2 sy nak salam2..ramai yg kata, sy dah ada hubby, dah lupe kat diorg..haha..bukan gitu le..dah sy sibuk posing2..haha..

Lepas FIL n rombongan balik umah singgah, hubby masih ngan kwn2 dia yg masih mkn...sy lak bersama shazzy, g mkn dok sebelah irda, my opismate..OP sy pon sy suh dia g mkn..pasalnya, lepas tu kami nak terus g outdoor kat pekan senggarang..

lastly...pic dr OP




dan sy yg wat muka poyo..haha...ngah salam pon senyum..haha...tanpa di sedari..


ally: Berakhirnya kronologi majlis pernikahan sy..outdoor nikah on next entry k..

8 comments:

cerita-gadis-ini said...

sal...post lagi dan lagi...setiap hari aku jd silent reader bc blog ko..

farahfatihah said...

ally, sape makeup? anak kak som tu ke? fid? xpun kak ayg? huhu

ally said...

nana: hah, ada juga yg bc blog ak yg mepek2 nih..haha..

farah: yg makeup nikah mak fid + fid..hehe..ayang x makeup pon, dtg pon x..

harzharun said...

hi ally...kami pun gadoh masa menjelang akad nikah tu...sbb nya sama cam u...hubby gelabah sgt..dia xle fokos apa yg org ckp..apa yg dia ckp dia sendri pun dah x ingat..dasat tol kan...

my hubby xde la angkat lengan baju cenggitu..walaupun gabra tahap dewa, ttp maintain ensem..haha..sp lg nak puji kan kalo bkn bini sndri...tp dia , lafaz ke 4 br sah...alahai...

ally said...

harz: hehe..bila igt2 balik, lawak la..psl tu sy selalu usik hubby sy..gelabah x hingat punya time tu..hehe..hubby sy mmg cam tu orgnya, bila dah gelabah, confirm lengan baju tu di wat cenggitu..mcm nak bergaduh pun ada..haha

Diebalychouzz said...

kelakarlah cerita awak.. hehehehe

tapi alhamdulillah awak dah selamat jd isteri.. tahniah..

ally said...

dieba:masa hr kejadian x rs lawak, tp lepas2 majlis ni rs lawak je..tah ape2 je kitorg ms tu..

farahfatihah said...

hohoh yeke? ala cepat la citer huhu