Thursday, August 12, 2010

4 comments 12:08 PM

review: kronologi majlis resepsi

Posted by ally - Filed under
PERHATIAN: ENTRY INI PANJANG

Pagi ahad tu, 18 Julai 2010, sy bgn dlm kol 7..sgt menat okeh...semalamnya pas outdoor, balik dah lambat..lum lg tanggalkan makeup..tragis sggh...dah la ngantuk, nak tgglkan makeup satu hal juga..mujur sy prepare makeup remover awal2..sebabnya pernah terbaca entry fasha on her engagement, dia berhempas pulas nak tanggalkan makeup coz terlepas pandang kepentingannya..hehe..betul ke fasha? Ke sy silap baca? Hehe..fasha, terima kasih dtg!


Pagi tu bgn, mak ckp, hantaran sy xde sireh junjung..so, let it go, kan Cuma adat je tu, sape pulak yg nak mkn sireh tu nt, di buang juga kan bila dah layu..walau hati meronta2 nak juga..tp sbb dah janji nak redha walau ape pon terjadi..so, kene la cr backup utk cvr 1 dulang yg ksg itu...ni akan cvr next entry k..bab hantaran k..thanks to org kuat majlis sy, shazzy, yg tlg sy wat hantaran ni..last minute job..banyak jasa beliau kepada sy n family..thanks u so much shazzy..

Dlm pd sibuk ngan hantaran, sibuk juga sy cr adik2 sy..nak remind pasal goodies bag utk kwn2 sy..tp diorg xde lak..rupa2nya diorg g pasang signage..fuh..kol 6 pagi diorg kuar g pasang...haih..kesian nya diorg..emm..adik sy sume perempuan tau..mmg xde org tlg so, kami je la yg sedaya upaya g pasang..maunya la x sedey..cousin lelaki bole thn ramai, tp xde sape pon yg bole di harap..dtg pon x..episod duka dlm keluarga..biasanya mmg ramai kan saudara mara yg tlg kat kenduri kahwin, tp bukan saudara mara sy..ye, mmg ada yg menolong, tp itupun lebih kepada kwn2 abah n mak..mujo la diorg tu ada..okeh, fine, x elok cerita pasal keluarga di sini..`mujur juga majlis sy berjalan lancar..itu pun dah cukup bersyukur kan?


Adik sy balik dkt kol 8..syukur sgt..sy sgt risau coz diorg kuar naik mtr je..sng katanya nak gerak..haih..diorg balik je, sy ajak shazzy n diorg tu sekali g mkn...dgn baju tdo nya, sy dgn jayanya keluar umah, g amik ns lemak n air teh..ni org rewang yg masak..haha..pengantin bucuk..haha..sume org tny, ni ke pengantinnya..ye pakcik, sy la pengantin yg belum mandi..haha...pandai i jwb cam tu..senyum je pakcik itu..so, mkn ngan jayanya...kene paksa diri mkn, walau kejap2 bgn cuci tgn, coz ada je yg dtg cr pengantin..haha..x berjaya nak mkn byk2 coz mmg xde selera..dah dpt suami, mkn pon x lalu..haha...ini makcik sy ye yg kata...mak teh sy sampai pg ni, dia msk utk mkn beradap sy..terima kasih mak teh..


Sempat juga huru hara sebentar...haha...kesian kat aca..lom sempat dia mkn, dia dah kuar lg ngan abg sy g cr bahan basah nak wat mkn beradap..ada yg belum cukup, so, kene gak g cr kat psr...


Oooppsss...lupe nak maklumkan, waktu bersanding sy dipercepatkan..dr kol 2 ke kul 1..lantaran permintaan dr pihak rombongan hubby..ada yg nak terus balik perak, so, kami decide cepatkan ke pkl 1...

Juga yg sedeynya, kompang tiada..fine..x meriah kan majlis kahwin if xde kompang..itu pendapat sy la..sedey betul..last minute bgtau, x sempat nak cr backup..sy mls pk, mls sedey2, juz let it go...xpe la..bukan rezeki sy..alasannya xde org main kompang..haip.okeh..sudah..sedey2 pon bukan org kompang tu leh dtg pon..pk positif...terus sy msg hubby..ckp kat dia xde kompang..dia kt xpe..so, mmg xde kompang pun time arak tu..


Kul 10, sy dah siap2 nak g mandi..tp masih lagi sempat g pasang something pengganti bunting selepas bersiap pakai kebaya n shawl (pakaian sementara je ni, utk jumpa2 tetamu sebelum kuarantin utk makeup)..hehe..majlis sy xde bunting...segala2 yg sy angan kan dulu, nak movie poster ke ape ke, x direalisasikan..ni pon cerite next entry k..

Sebelum sy masuk bilik nak bersiap, sempat juga bertekak dengan makcik yg pernah menyibuk ms sy tng dulu..(shazzy know better who is she..hihi)..dia nak alihkan tempat renjis tu dr pelamin sy..i say NO..dah la xde kompang, ni nak alihkan lak tempat renjis tu semata2 ianya kosong..nyibuk betul la..naik hangin juga sy akhirnya..ko jgn sibuk kat majlis org bole x? Tensen tau..sy panggil kakak sy (kakak sy lupe la tu sy minta dia incharge bhgian renjis2 nih), suh dia isi la ape2 pon dlm bekas tu..airbunga mwr xde, so, sy minta ganti ngan air yg letak minyak wangi n bedak..yes, bedak..peduli ape sy..pastu kalo xde munge rampai, letak je potpouri..pastu letak beras n inai..dah..ape susah..ni nak pandai2 alihkan pulak..sy tau la renjis tu Cuma adat saja..n sy pon dulu mmg x nak renjis2 ni..tp nya setelah memikirkan yg kompang pon xde, ape salahnya, renjis2 tu ada..terasa la juga kami ni di rai kan..hish mak cik ni..sy pnh ckp ngan mak sy dulu after majlis tng, x nak makcik menyibuk ni sibuk2 hal sy masa majlis kahwin sy..tup2, menyibuk jugak..nonsense betull..yg tragis tu, sedara sy lak tu makcik sibuk ni..haip..lepas dah marah2 tu, sy masuk bilik..msg2 ngan kak afzan. Sy tempah kek dr dia..pasal kek pon sy update nex entry k..sy ckp kat dia leh x set up kek awal sikit..coz sanding sy kol 1 ptg..sy mmg betul2 lupe nak gtau awal kat dia..tp syukran2, kek mmg dah siap n dia mmg nak otw g umah sy..so settle di situ..

Perkara tragis ke-2, meja potong kek xde..selalunya org ptg kek guna meja bulat tu kan? Tp dlm pakatan (org kg tau kot,kalau khemah amik dgn pakatan-persatuan kampung, dah siap ngan meja, kerusi, peralatan masak n sume2 la), x di sediakan meja potong kek..ni lg satu hal yg sy terlepas pandang..mujur juga ada meja bersegi empat..sy dah x kisah dah..bole la..dr ptg kek atas tanah..haha..bila dah ada meja, alas meja lak xde..andaman pon x bw alas meja lebih..fuhh..backup lain..kebetulan sy terpandang saki baki kain pink yg tah dr mana kat dlm umah..panjang semacam..sy rs lebihan langsir dulu2..so, sy minta shazzy potong n buat la sesuka hati beliau asalkan meja tu x bogel..haha..Alhamdulillah, kerana pertolongan beliau, x lah meja kek itu togel..hehe...trimas again shazzy!

Ni shazzy ngan kain yg dia modified utk wat alas meja kek


Perkara tragis ke-3, sy kene marah ngan en.hubby..mmg masam je la muka sy masa ngah bersiap tu..ceritanya begini..sy ckp kat dia, dlm 12.15, g kat umah penanggah..umah penanggah ni umah sebelum umah sy..dia asyik tanya betul ke itu umah penanggah..jenuh tau nak explain byk2 kali, dia mcm x yakin je itu adalah umah penanggah..tensen2..hubby sy g dulu ke umah penanggah tu coz dia nak bersiap kat situ..kejap2 dia msg, dia call, tanya mn baju n siapa nak siapkan dia..okeh, fine..mmg ada delay sikit..fid, pak andam yg makeup kan sy berusaha sedaya upaya nak cepat siapkan sy, sebab pastu dia nak kene g umah penanggah tu utk siapkan hubby sy lak..tp sbb x siap2 juga, makanya dia minta abg dia (tkg psg pelamin) g ke umah tu n siapkan hubby sy..so, no touch up apply kat hubby sy la..xde bedak ke ape ke..haha..n sy pon xtau hubby sy pakai bedak ke x..biar natural je kot..kang kalo dia pon berbedak sakan, jd mcm sy ni ha..mcm pondan..haha..ssshhhh..x baik je ko ni..=)

Ok fine, sy x igt the exact time kitorg sanding..ramai kt sy sanding awal..ye, rsnya dlm kol 1.15 sy sanding, agaknya la..tau2, hubby n rombongan dah otw..n sy pon dgn di iringi dedek naik pelamin..haha, sempat gak mt sy melilau tgk sape2 yg dtg..waktu sy sanding tu mmg waktu puncak..org sgt ramai..sy sgt maluuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu...haha..sempat juga lambai ke staf2 uthm yg dtg..bos pon dtg..hehe..i segannnnnnnnnnnnnnnnnnnn...kat opis low profile je, tetiba di solek2 begini..haha..malunya...=) duk atas pelamin, dedek tutup muka sy guna kipas...kat jhr ada byk tol..hubby sy untung la, tol nya Cuma ada 3 stage..kalau kat dlm umah la pelamin sy, mau sampai 5 stage tol nya...


Ni stage pertama


Ni stage kedua


Ni stage ketiga-tol utk mak andam, tp pengapit sy yg tlg amik kan..


Hubby berarak


Dedek as pengapit berjaya


Sanding n renjis2 adala dlm 20 minit..terasa sebak masa mak, abah, ayah n ibu peluk sy..sedey juga..hehe..tp x nangis la..hihi..yg sedeynya, basah kain sy ms renjis tu..terasa ke kulit tau..ada ke patut andaman x sediakan bantal kecil yg wat alas tgn tu..dah pengapit sy dok lap tangan n kain sy sekali..haih, tah ape2 tah...farah, u should ware bout this..remind kat anda,am tu k..sy pernah tau remind diorg, n diorg ckp, sume tu di sediakan..at the end, x de pulak..hangin sekejap..baju sy kaler grey gelap tau, kalo kene air, mmg nmpk la basahnya..pengapit sy yg berjaya dan berdedikasi tu, gigih lap2 kan kain sy..thanks dedek...=) dia selalu remind sy, senyum2..jenuh weh nak senyum..kdg2 terlepas juga muka ‘ketat’..haha..berangin psl kain basah..xde lak snap kain basah..mn sempat wo..hehe..


Ha, tgk gambo ni, xde pulak alas letak tgn tu..mmg andaman x bw..


Pastu gerak g mkn beradap..ms ni sy nmpk students sy dtg..maluuuuuuuuuuuuuuuuuuunya...hehe..sempat juga peace2..hehe..


Mkn beradap dimulai dengan bacaan doa n ucapan dr wakil keluarga sy..

Then sesi mkn2...


Sesi potong2 kek n aksi biasa, suap2 la kan...habis lips sy kene krim kek itu..suap pakai tgn je..haha..sj hubby sy dengki, sy dah ckp jgn amik bahagian kek yg ada krim tu, dia amik juga..tensen2 ..(kan ngah gaduh ni..tu saja la tu dia nak sakat sy...haha)..xde lak gambo kami ptg kek..kat OP la kot..ms ptg kek ni, ramai budak2 aim cupcakes sy..haha..mcm x sabar2 je nak tunggu kami habis ptg kek tu..hehe...


Abis ptg kek, kami bersalam2..ewah..n rombongan hubby pon nak balik...bg berkat, bg bunga pahar 1 bundle n goodies bag..itu je..pas tu salam sume org..hubby sy ikut diorg balik..haha..eh, mn bole..ade ke nak balik..haha..sy saja je ckp, hubby sy ikut diorg balik..coz, mmg betul pun, tp dia balik coz ada brg dia yg tertinggal kat umah singgah tu..kejap je dia g..tau2, dah ada nyibuk2 sebelah sy time sy sibuk2 jumpa students sy..terharu tgk students sy sanggup tunggu..hehe...terima kasih kerana dtg ya..mula2 dgr diorg pggl sy as ‘puan’..haha..adik sy kt mcm pelik lak dgr..pulak..tp sy ok je kalo diorg pggl sy ‘cik’, ‘miss’...suke je..hihi..ewah..


Sempat juga jumpa kwn2 sy sebelum mereka sume balik..terima kasih korg...=)


Juga opismate yg dtg lambat..sempat jumpa..terima kasih juga!


Dlm kol 4 lebih kami kuar g outdoor..ms ni kat umah pon dah x ramai org dah..so, leh la kuar date..haha..psl outdoor nex entry k..ada cerita gatal di sebaliknya..hihi..


Balik dr outdoor dlm kol 6 lebih..tgk umah dah xde org dtg juga xde saudara mara dah..tinggal family kami je yg dok sapu sampah n kemas2..so, cepat2 la kami tukar baju, kebetulan andaman ngah tanggalkan backdrop mkn beradap, so, terus bg baju n accessories kat mereka..mls nak g anta..hihi..tukar baju..sy terus d dapur, basuh pinggan, then, g kemas umah..hubby lak kuar, tlg abg n abh basuh periuk..hihi..


Berakhirnya kisah sanding kami yg x seberapa ini...

Ally: sakit2 badan selepas majlis..penangan sesi kemas mengemas..

4 comments:

masz said...

huhu..sedikit terkilan cz x berkesempatan utk menyumbang jasa utk awk punya majlis..huhu..almaklumla..dtg ngan org..igt mmg nk g awal..huhu

my note said...

kak ally...., yg penting majlis berjalan dengan jaya....., i love kak ally in grey dress.., totally cute....

farahfatihah said...

ally tq citer yer...fuhh
i noted ok...huhu lagi? mesti ada lagi pasal andam kan?
fid tu lelaki eh??? mati2 ingt pompuan!!! sbb b4 ni juz call je

cerita-gadis-ini said...

mak ai..pnjangnye...walaupun tgh ngntuk..aku gagahkan diri bc blog ko ni..xpe sal..yg penting mjlis berjalan lancar..agaknye org kepoh ni mesti ade kt setiap mjlis kawin kot..mcm adik aku kwin hr tu..sume benda nk komplain..smpaikan kitorg pulaukan dia..hahahah....update entry lagi ye..jgn lmbat2..hehhee