Monday, August 30, 2010

2 comments 2:12 PM

fuhhh

Posted by ally - Filed under
hiatus lagi..kali ni x tau lak brp lama..

need to settle things..

fuhhhh...

n selamat menyambut hari kemerdekaan..=)


imej from here
ally: 1 malaysia menjana transformasi
Continue reading...

Sunday, August 29, 2010

3 comments 11:36 AM

outdoor la pulak

Posted by ally - Filed under
Outdoor kami berlangsung pd hr yg sama..disebabkan saudara mara sy yg jauh2 dah dtg hr sabtu (siang sebelum nikah), jd xde la tetamu yg dtg lewat2 ptg nak jumpa kami..so, lepas dah xde org tu, kami cabut ke kelab golf batu pahat..haha..sy yg org bp pon x tau ada pdg golf dpn masjib besar bt pht tu..ye la, masuk lorong kecik, then jumpa la en.pdg golf..ssh sikit nak nmpk dr tepi jln, ada bangunan lagi..selama hidup ni sy tau ada pdg golf kat banang je..rp nya ada lagi..hehe..teruk bebeno..



Ni bukan kami yg pilih tempat outdoor nih..sume OP n his tag yg plan..kami kan psgan tdk terlalu cerewet..so, ikut je..hihi..disebabkan shoot di kwsn semak n rumput2, bdn ai gatal2 tau..pasal en.semut yg byk telah menyerang en.bdn..haha..


Time ni mmg x bole tahan tau..dah la berpakaian sebegitu..malu juga kat OP..dok tergaru2..dah macam en.monyet yg terhormat..haha..

(imej google je)

Pic pon x byk..ada la beberapa keping je..n kami guna baju yg sama masa utk outdoor..pasainya x nak membazir..lg pulak baju baru yg sy koyak kan sikit bhgian bwh..tah tersangkut ape tah kat kain net itu..maka terkoyak...sikit je pon..


hubby w/o spek..masa ni pakai lens lg..pastu mata dia dah kering..x bw lak air nak titis2 tu..so, tgglkan je la..


hubby with spek..sbb nak wat pose sebegini la..bdn sy kegatalan..ish3..kene gelak tau..menci..
ally: mmg penat..
Continue reading...

Saturday, August 28, 2010

2 comments 11:17 AM

entry untuk dedek

Posted by ally - Filed under
jumpa this image kat blog zack

sgt suke bc cerita2 yg beliau tulis..n juga kartun2 yg di lukis..simple n comel..

knp image ni utk dedek...rs nya dia lagi fhm kenapa..

semoga dirinya sentiasa dirahmati Allah n cekal menghadapi segala macam dugaan..

Allah sygkan ko tau..pasal tu la ko di uji dgn pelbagai masalah..bygkan diri tanpa masalah, life isn't that fun..


and this 1 also for u..

harus sentiasa tekad n nekad okeh..bukan hanya mainan bibir tp harus realisasikan juga dlm hati..nawaitu tu penting..INGAT tau!


ally: masih ramai yg sygkan ko...
Continue reading...

Friday, August 27, 2010

0 comments 1:12 PM

post-wedding @ melaka

Posted by ally - Filed under
ceh..br semalam kt nak stop jap entry kahwin..tetiba ada pulak ni..hihi...yg ni dah lama dlm draft so,ai wat auto-publish je la ye..

***************************************************************************************

Pakej yg kami amik dr OP include mlm berinai, which is mmg x buat pon mlm berinai tu..so, kami sepakat gantikan dgn post wedding..



Kami ke sana 21 julai..fuh, bukan la jauh mana..tp memandangkan xde la mahir sgt ngan area melaka ni, terkontang kanting juga la..padahal nak cr dataran pahlawan je..OP tunggu kami kat situ..n walaupun kg halaman hubby kan kg alai, tp jrg la dia balik ke sana..so, ada la kami sesat2 sikit..lg2 byk juga one-way kat melaka ni..


Byk tempat gak yg kami g semata2 nak posing..haha..menat juga..pasalnya, sy cepat mengah naik tangga..fuh..byk lemak2 kat bdn nih..harus la di buang..haha..


1 best thing, walaupun kami ni mcm kayu je posing2, tp OP rajin je melayan..haha..OP ku yg kurus kering..berkali2 tau hubby tny sy betul ke OP ni umo tua lagi dr kami..dia rs mcm baya2 kami je..hehe..ye la dah muke dia nmpk muda,mmg la x nmpk tua..huh..okeh..manyak merepek dah ni..


Baju kami pakai ape yg ada je...kalo bole OP mmg nak kami pakai t-shirt putih n selipa jepun je..tetapi, dek kesuntukan masa nak g cr baju, harus la pakai ape yg ada je..Cuma permintaan suh pakai selipa tu je yg bole di penuhi..hihi


Sila la layan pic kami pose..walau x byk psl pic belum pon siap lagi..eh..hampir siap la..OP nak dtg anta 1 day before raya..mcm tau2 je tahun ni raya jhr duluan..hehe..tp dah siap pesan kat dia, jgn hantar lambat2, nt kami dah g beraya..haha..



ahai..cukup la dua je..ada lagi tp muka ai masa tu kepucatan..x makeup pon g posing2 nih..tepek2 bedak sikit suda..haha..maklum la dah byk gambo bermakeup..

ally: bile nak g jln2 ber2 ngan hubby lg nih...
Continue reading...

Thursday, August 26, 2010

0 comments 1:38 PM

selingan

Posted by ally - Filed under
Ingat nak stop kan kejap la entry pasal wed..haha..



Sehingga mud sampai..


La ni mud pose n raya sudah take over..


Hehe..sedar x sedar dah 2 mggu pose kan..


N sy dok counting for 3rd sept..hubby balik..yeay! happynya..bole pose, sahur n terawikh sama2..


=) yg mengalami PJJ cam sy ni, kompem2 la tertunggu2 bila nak jumpe husband? Ye x? Jgn tipu tau...haha..


Bercakap mengenai giliran balik raya, kami sepakat ry ni sambut di johor dulu sebelum kami balik ke perak (kg hubby di lahirkan)..means, setiap kali hr raya, kami akan balik both kg, cumanya thn ni giliran baik ke jhr dulu..so, next year balik ke klang @ perak @melaka dulu sebelum ke jhr..aci la kan..2,2 kg dpt ry walaupun bukan ry yg pertama..ewah..cumanya pastinya raya tahun ni x sama mcm dulu..sepanjang sy hidup sy cume meraikan hr raya bersama arwah atuk..thn ni thn pertama beraya tanpa arwah..tah cam mn suasana nya nt..pasti terasa kurang meriah..


**********************************************************************************


Hari ry haji @ aidiladha lak, x dpt dipastikan mcm mn..sy sendiri pon jrg sambut..n x meriah mn pon kalo kat jhr tu..masak mmg mcm hr raya, Cuma pada sy, smbutannya krg meriah..rsnya famili hubby pon sama..so, xtau la samada nt kami balik ke mana..silap2 g bercuti berdua ke..waaa...best2..


Kamu2 ygdah kahwin cam mana? Balik mana?


N for those yg dok counting tu, selamat membuat persiapan perkahwinan juga persiapan hr raya..

ally: lagu raya pun dah start ada kan..cuti raya lom apply lg ni...
Continue reading...

Wednesday, August 25, 2010

2 comments 1:12 PM

review: signage

Posted by ally - Filed under
memula igt nak wat entry psl hantaran..tp nye pic yg betul2 nye xde la..pic the making ada la..hehe..kene la kita tunggu pic dr OP ya..jd nya x dpt la nak settle kan sume entry psl khwn dlm ms terdekat ni..emmmm....xpe kot..hehe..

so, sy gantikan dgn entry signage..

sy buat signage sy last2 minit..hr jumaat tu br la gopoh2 g buat..padahal dah print lama dah..

tp ape nak wat, mkn semut byk sgt, asyik lupe je..

signage sy simple sgt, just print-lekat pada kad board-letak tali-then g la letak kat simpang2..

sy pnh gtau, yg adik2 sy yg g letak signage ni di hari majlis sanding..

ramai kt apesal letak lambat sgt..patutnya hari nikah dah letak dah..

hihi..

suke ati sy la nak letak bila..bole jwb gitu? uish..

yg ni versi 1 nye signage..utk letak dlm kwsn kg..maklum la byk simpang

nmpk x peta ke umah sy tu-pada kad khwn tu..sebenarnya, pada kad tu sy siap bulat2kan n letak no utk setiap simpang..n ada juga tulis lat bhgian blkg kadboard tu no2 tersebut..spy adik2 sy psg pd tempat yg betul..n sume ni mmg memudahkan mereka utk psg..just ikut je no2 yg tertera pada kad n signage itu

yg ni lak versi 2..utk letak kat simpang2 jln besar

byk juga sy buat ni..kalo bole nak besar lagi..tp ini je la yg termampu buat..

dah itu je yg termampu s review..adik sy x bw camera ms g psg...so, xde la pic signage ini di gantung or di tampal..

ally: reduce cost..mujur x hujan pada hari kejadian, so, signage kukuh je..suppose letak plastik or laminate kan saja..tp nm pun keje last minit..last minit la jadinya..
Continue reading...

Tuesday, August 24, 2010

3 comments 1:40 PM

review: pelamin

Posted by ally - Filed under
kali ni review pasal pelamin lak..igt x kat entry ni tentang pelamin sy yg x cukup bunga..

pelamin sy pasang awal tau..dlm hari rabu, 14 Julai 2010..
terkejut sy sebab mlm tu tetiba fid tepon kata diorg otw nak pasang pelamin..ya Allah hai..nasib baik tau kitorg ni ada kat umah..suke gtau last2 minit..kalo la kami ni kuar g mn2 kan dah payah nak dtg 2,3 kali...sabo je tau..sempat juga sy membebel kan si fid nih..pasalnya br je sy tny ayang, ayang kata pasang pelamin hr jumaat..jd kami mmg x kemas2 lagi la tempat nak psg pelamin tu..serabut tul la masa tu..so, dgn jayanya bergegas mengerah tng adik kemas2 ruang nak letak pelaminan itu..diorg dtg kol 9.30mlm..

begini la aksi2 mereka bekerjaSAMA..ewah..



begitu la mereka bekerja..fid hanya jd mandur..hihi..

kalo perasan tgk gambo kat bawah ni ye...ada 1 bunga tertinggal (dlm bulatan merah tu), tp diorg x pasang..ni sy br perasan yg sebenarnya bunga tu ada tp diorg x psg..terlupa kah..apekah? haip..

tgk kat pelamin tu, kan ke ada 3 bunga sebelah kiri, tp ada 2 je bunga sebelah kanan..ms diorg pasang ni sy x perasan lagi..ngah sibuk di dapur masak jem wo..kan ke jem nenas tu x cukup lagi..so, abah yg tgk diorg wat keje..tu pun kejap2 je..


okeh, yg ni lak final pelamin sy..mlm tu diorg x siapkan sume..kerusi n alas2 sume x letak lg...kan ke awal lagi tu..so, diorg akan siapkan pelamin tu ptg sabtu..ceh, xde la ptg sgt okeh..time sy nak makeup nikah tu la br diorg sibuk2 nak pasang..


hah..cb la tgk..mn yg x center nya..mn yg senget..mn yg kurang bunga..x di pasang tau baki bunga yg tertinggal tu..tragis sungguh la..tp mlm nikah tu sy x perasa lagi yg diorg x letak pon bunga yg terkurang tu..mn ai nak perasan...mlm nikah tu kan ke ai br dpt suami..haha..kompem2 la pelamin tu x termasuk pon dlm ingatan..haip..

haip..xtau la nak kata ape..mak n abh sy kt lawa je...sy? emm...lawa juga lah..(sdp kan hati okeh)..

mls den nak layan kan..walaupun outcome jauh beza dr ape yg sy nak..

suppose bunga tu kaler pink, tp, diorg bg kaler nih..ape ayang ni x bg ke gambo yg ai dah print tuh..

tgk2..siap ada kaler biru lagi tu...yg tu ai cpt perasan..n bgtau kat fid cecepat..

sy dah x simpan dah cth pelamin yg sy nak tu..pasalnya, lepas je print out tu, laptop breakdown n sume pic tu x dpt nak cover..

nt la kalo jumpa sy update di sini..bole la banding2 kan..hihi..

outcome yg berbeza..dan sy mls nak bsg2 coz nt mak marah..jgn buat mak marah ye kwn2..

REDHA..

ally: bila kita redha, dah x terasa beban kat kepala..lgpun dah dpt suami..haha


Continue reading...

Monday, August 23, 2010

6 comments 1:06 PM

review: kek

Posted by ally - Filed under
I am back...Alhamdulillah, kesihatan makin baik..Cuma tinggal ulser dlm mulut..x bole nak mkn byk sgt pasal ada ulser ini..sakitnya..nmpk bengkak je pipi sy ni..



hehe..sy cume demam kena ujan panas awal puasa hr tu..silapnya sy, x terus mandi pas kene ujan tu..Alhamdulillah, syukran2, bole meneruskan puasa seperti biasa dgn gigihnya...ewah..


sebab mood belum berapa nak ada..sy cerita pasal kek la..kek masa sy khwn dulu..mcm dah lama je khwn ek..hihi..

sy tempah kek dr youngbakers memandangkan masa ni kak alice dah ‘gantung apron’ bg menumpukan kepada cookies raya..so, dia mmg x amik any order utk cupcake ke kek ke..aduhai..sedey juga masa tu..then pilihan beralih kepada lina, dr cuppies4u, juga x dpt tempah kerana lokasi dia sekarang adalah di putrajaya..br lapor diri keje as penjawat awam kat sana...bermula dr web page lina ni la sy jumpe page youngbakers...sy mmg mencari bakers yg based kat batu pahat je..memandangkan sng nak pick up kalo kene g amik sendiri n sng bakers tersebut dtg utk setting kek kalo dia berkesempatan..

sy dan pihak youngbakers hanya berhubung melalui emel sahaja..Cuma 2,3 hari sebelum majlis ada la msg2..masa ni sy mmg berserah je..dah x peduli kek sy rupanya mcm mn n rs nya ape..haha..walaupun pd pandangan sy, youngbakers ni masih baru dlm dunia baking, ni melalui pengamatan sy la pasal webpage dia x byk design gempak2 seperti kak alice..tp sy yakin dia bole wat kek seperti yg sy nak..ehem..sedapkan hati sendiri okeh..nak harap sy buat kek sendiri, nan ado..hihi

normal la kan kalo ada minor mana2..bandingkan sendiri la ye..


ni adalah contoh kek yg sy propose pada youngbakers..sy nak atas tu full dgn fresh flowers keh..n kalo bole exactly mcm ni..dgn cupcakes yg simple tp nmpk sedap..



imej dr en.google ye..hi..

okeh..yg ni lak kek sy di hari 18 july itu..




rasa kek ok..x dpt rs byk pon, kan ke pengantin, mn dpt mkn byk2..kek pon comel lote je..pasalnya kami pon ada pulut kuning masa tu..cupcakes tu pon jd rebutan budak2..ceh..x sempat sambar 1..sume dah tunggu keliling meja..sabo je tau..cuma ralat sikit pasalnya, kek tu atasnya x penuh dgn bunga ros seperti yg sy nak..n satu lagi kaler nya putih bukan coklat..emm...ye lah..masa sy gerak ke meja mkn beradap tu, br la perasan kek sy kaler lain..tp, xde la rs nak ngamuk..haha..sebabnya ramai kata lawa kek..

so, mmg xde la rs mood sampai hilang ke ape ke..hehe..ape yg penting, REDHA..

n ramai ckp kek sedap...so..Alhamdulillah..berbaloi kot..last2 minit tempah ngan youngbakers..n personally, mmg x pernah pon jumpa youngbakers nih...sume urusan secara virtual..mujur juga bole di percayai..

ally: rs nak tempat tart lak kat youngbakers..tgk tart dia gebu2..tartlet tau..bukan kuih tart tu..

Continue reading...

Monday, August 16, 2010

7 comments 1:07 PM

i am sick

Posted by ally - Filed under
so, for the time being, i'm on hiatus mode...

sejak puasa, sy dah sakit2..

demam n sakit kepala yg berpanjangan..

harap2, cepat sihat..

bila dah sihat nt, sy sambg semula story k..itu kalo ada yg x jemu lg la..hihi..

entry sebelum ni sume scheduled, tau2 dah x de entry nak publish dah..n kebetulan pula sy x sihat..

maybe ni waktunya sy berehat...

till meet again cyg2..

n doakan sy cepat2 sembuh..


ally: x bole mkn nasi...
Continue reading...

Sunday, August 15, 2010

3 comments 4:53 PM

review: makeup @ BP

Posted by ally - Filed under
sy xtau pendapat kwn2 sy camne..cume ini ape yg sy rs la..mcm sy pnh tulis kat entry ni.., sy mmg suke makeup nikah berbanding makeup resepsi..yeah, makeup ms sanding sy rs cam cik pon...

bukan pontianak tau..hehe..

tp lama2 bila dah blend tu rs ok je..

yes, i know, makeup utk resepsi kan tebal, tu yg sy rs cam cik pon... je..hehe..

x kisah la menda dah lepas pon..

n oh ya, mcm sy ni yg xbiasa makeup, mmg mata terasa sgt la berat..lg2 bila pakai bulu mata unta tu..mcm nak tertutup je rs nya mata ku ini..n membuatkan sy rs nak tdo je...haha..x bole bla betui..

pengalaman di makeup sgt best..rs muka di belai2...haha..

sy mmg minta makeup yg simple je..big no to lipstik yg kaler terang..

yg ni mmg sy gtau awal..coz, ade je sy tgk dlm album kat butik pengantin ni, lipstik kaler merah menyala..oooo..x sesuai ngan diri ku..lebih suke nmpk natural..haha..

pendapat kamu bagaimana?



ally: mujo la hubby sy x komplen ape2..haha..berani la dia nak komplen..i mogok nt..

Continue reading...

Saturday, August 14, 2010

3 comments 6:52 PM

review inai

Posted by ally - Filed under
kali ni sy review inai dulu la ye..
=)

inai sy pekat..mmg seperti mn yg sy mahukan..
tp..
adik sy kata warna inai sy lebih kepada kehitaman...

hehe..
mmg kot..

ni pic close up gambo tgn sy berinai..


ni kali pertama pakai inai..hari khamis mlm jumaat...mak n abah sy yg pakaikan..pasal sy x tumbuk halus (ngantuk sudah), so ada yg x sekata...

the nex day, sy pakai lg sekali utk bg sekata...kaki pon pakai juga..kali ni kakak n adik sy yg pakai kan...

dan ini hasilnya..ms akad nikah...warna lebih sekata ke sama je ngan pic di ats? hehe..


 inai kat kaki sy lak, warnanya x terang pon..cukup la sekadar berwarna...frust juga coz x pekat kalernya..

haha..jgn gelak lak tgk ibu jari kaki sy yg pesek2 itu..style kaki org jawa mmg begini...ewah..

inai sy pakai yg original..minta kat jiran..hihi..maklum la sendiri punya pokok x idup2..frust je..
inai tu sy tumbuk beserta dgn nasi n sedikit gambir..itu je..pakai pon biasa je..xde letak minyak kapak ke baby oil ke..non ado..daun inai lak amin yg dah tua k..kalo yg muda mmg la x berkaler..jd la nt seperti inai di kaki sy itu..

ally: bila lg nak pakai inai mcm ni ek...
Continue reading...

Friday, August 13, 2010

2 comments 1:01 PM

review: andaman services @ BP

Posted by ally - Filed under
Ni permintaan farahfatihah sebab dia gunakan service mak andam yg sama ngan diriku begitu berharga..


Farah, xtau la nak start camne..hehe..bole gitu ek..


Sy rs sy pnh citer kat sini, yg sy survey andaman2 kat BP ni eventho x abis survey pon..pasalnya mak sy sgt berkenan ngan keramahan warga andaman kak som nih..


Mula2 dtg sy just tanya2 je la package2 yg ada..


Then, follow up dgn idea design baju, contoh lengan baju, contoh pelamin, contoh hiasan mkn beradap..sy siap cuci gambo n bg kat ayang..ye, sumenya sy berurusan dengan ayang, anak perempuan kak som..jrg la sy deal ngan fid mahupun kak som..


Bayaran pon sy try lunaskan every month..cuak beb kalo nak byr sekaligus..kang tah ape2 jd nya...so, setiap kali bayar tu, sy pastikan sy update ape sy nak n minta resit..bukti nih..


Byk yg berlaku..ewah, tp sy memilih utk redha..majlis sy tidak la sempurna..ada juga perkara2 yg membuatkan sy hot, tp tah ek, bila lepas akad je, sy mcm dah x peduli dah..haha..sebelum2 akad je mulut sy bagai bertih goreng..hehe..contoh benda2 yg sy dah tak peduli tu mcm:


-bunga hiasan kat pelamin sy x cukup 1..janggal je tgk pelamin itu


-hidangan mkn beradap sy ada udang yg cucuk2 tu...tu pun sy dah x peduli dah..


-sy x kisah kwn2 sekolah sy dtg ke x..haha..mmg xde sorg pon yg dtg..tp sy kisah kalo kwn2 baik sy x dtg


-sy x kisah dah pasal umah sepah ke hapa ke..malas den nak layan..xde mrh2 budak mcm sebelum nikah tu


Farah, baca je la next entry k, tentang baju-yg ni kene tunda dulu kot, x jumpa lak gambo full baju..., tentang makeup, pelamin n mkn beradap..tetiba rs pening lak nak compile sume..haha..kang entry sy jd pjg berjela lagi..hehe..


Sy Cuma nak gtau psl overall services..


Kalo bole bg markah, sy bg 7 out of 10..punya le kedekut ko ek..


Knp sikit je (x lah sikit sgt kan?), pasalnya bila kita deal ngan org lain, n org lain lak yg buat, haru jd nya..geram pon ada juga..mcm dlm kes sy, sy selalu update ngan ayang, pasalnya dah dia je yg selalu ada kat butik n mmg dia yg incharge, tp bila tiba hari majlis, ape yg sy bgtau kat ayang tu x sampai pada kak som or fid..tu yg jd geram tu..padahal, mmg ayang suppose bgtau kat fid or kak som, lantaran mereka berdua sibuk ngan keje luar. .n another contoh lak, sy kan bg gambar nak cth pelamin n baju camne, tp outcome jd lain tau..haha..baju tu another hal (ni update lain k) n pelamin pon 1 hal..family sy kata lawa, tp tdk bg sy, sbb bukan itu yg sy nak..nak kata jauh bebeno dr ape yg sy nak, x juga, cumanya ye lah..kita ni kan manusia biasa, ada masa tu silap juga..so, no regret, benda dah lepas..=)


So, farah, pastikan kamu deal ngan org yg betul..maybe kamu pon deal ngan ayang, so, make sure dia sampaikan maklumat2 tu pada tkg psg pelamin, tkg makeup, n sume2 la..ayang ni baik orgnya, tp tu la, maybe sbb byk job sebelum tarikh sy kahwin tu, jd dia mcm ting tong sikit..xpe lah..lgpun sy dah kahwin..hehe..again, kene selalu igtkan diorg cth2 design yg kita nak..walaupun sy tiap2 bulan remind diorg, tetap juga ada minor mn2..Cuma nya sy berjaya memujuk diri sendiri...=)

tp bab2 dtg awal mmg salute la..sy suke time makeup..mmg fid n kroni dtg awal..so, mmg x risau la bab tu..so far, asalkan mak sy puas hati, sy dah x kisah dah..lgpun famili in law (FIL) sy pon suke je..ke diorg x perasan minor2 itu ek...

ally: gud luck farah!
Continue reading...

Thursday, August 12, 2010

2 comments 7:12 PM

hr pertama sahur n berbuka pose

Posted by ally - Filed under
sy bgn pukul 3 pg..semata2 nak kejut hubby sy bgn sahur..lokasi dia skrg kat sandakan..so, imsak dlm kul 4.34 pg..=) sedey ok..pg2 dah sedey...aduhai..mujo la dia duk ngan ramai kwn2, so, diorg mmg pakat2 masak..n mujo juga hubby sy x cerewet..jd ape yg ada itu la yg di masak n mkn..


teman dia mkn..walau dlm hp je..hihi...xpe la..kan jauh..nt dia balik leh sahur sesama k..(pujuk diri sendiri nih)..


kul 4pg, sy kuar bilik, sejak duk ngan mak n abah lepas2 blaja dulu, sy mmg dah latih diri sendiri, bgn sahur n masak..lauk simple je first sahur tu..cume ikan grg + syr capcai..jadi la kan..pg2 cenggini, x de selera nak mkn lauk berat2, mcm masal lemak ke..uish, di jauhkan..n x elok juga utk metabolisma bdn..ewah..pandai ko ek..betui la..cb la search psl makanan yg terbaik di mkn sempena bulan pose (hr2 biasa pon molek jg..mr sama2 jg kesihatan k)..lgpun mak sy kan masih dlm treatment, abah pon ada drh tinggi, so, sy mcm doctor tau kat umah..kawal pemakanan mereka..

****************************************************************************************

sebab johor cuti utk 1st ramadan ni, so, bertapak la sy kat umah ni..x wat keje ape pon, cm kemas2 umah, tlg mak ptg kain, mak amik upah jht baju ry ni..tp kuantiti sikit je la..kesihatan perlu di jaga..again..=)


pastu, tdo..hihi,,,1st pose terasa juga penatnya..


kul 5 msg hubby (hubby keje hr ni, x kira ms dah sy tgk dia keje..weekend pon keje juga..), nak tepon takut kacau dia keje..sy mmg plg x suke kalo kacau dia ngah wat keje..tp ni kes terpaksa la, nak minta izin kuar umah ni..walau duk jauh pon, tetap i minta izin k..wajib nih...mak pon kalo sy nak kuar mesti tny, dah tny dah minta izin lom..hihi..i like..=)


sy g bazar ramadan je pon..ngan abah n adik sy..sy teringin nak mkn kuih tako..kuih ni mmg favorite sy time pose..haha..time x pose, xde pulak nak g beli or cari..n teringin nak mkn roti john..aduhai..tah ape2 tah..tp sampai2 kat bazar, 2 menda tu xde jual..okey..tipu..kuih tu dah abis, roti john pulak tggl yg dgg..sy x mkn dgg, so, kene cr roti john ayam..yg tu dah abis..sedey wo...


so, end up, xde beli ape2..okey, tipu lagi..sy beli air soya panas..itu je..abah beli murtabak dgg n sup gear box (yg ni mmg kompem sy x mkn)..


first pose, mmg byk yg dah abis..cb la ko g lagi 2 mggu, waktu tu dah surut dah org g bazar..n biasanya bila kita dah beli mknan n x sedap kat satu2 gerai tu, kompem lepas2 tu xde nya nak beli lg kat situ..sy la salah seorgnya..kalo sekali dah terkena (mknan x sedap, x cukup sifat, basi or etc), mmg kompem x g lagi gerai tu..tp kalo sedap, hr2 dok singgah...hehe..


lauk pauk mmg x beli..mmg masak di umah...lebih selamat n lebih berbaloi2..hehe..


time buka pose tu, sy mcm x lalu mkn..dpt mkn sikit je, pasalnya perut masuk angin...n xde mud juga sbb teringat kat hubby sy, tah mkn ape la agaknya dia..termenung kejap..pastu mak kata; duk jauh ni kene kuatkan semangat


okey, sedey kejap..xpe2..he'll back on 3rd sept..dpt gak pose, sahur n terawikh sama2...


k lah..selamat berbuka pose ya!

ally: hr ni nak cr air soya panas lagi..tp kat bazar pt kemang..semalam pegi bazar rengit..juz nak tgk kat mn mpbp setup bazar tu..oh ya, sy pggl bazar..kamu? mestu param-pasar ramadan kan?
Continue reading...
4 comments 12:08 PM

review: kronologi majlis resepsi

Posted by ally - Filed under
PERHATIAN: ENTRY INI PANJANG

Pagi ahad tu, 18 Julai 2010, sy bgn dlm kol 7..sgt menat okeh...semalamnya pas outdoor, balik dah lambat..lum lg tanggalkan makeup..tragis sggh...dah la ngantuk, nak tgglkan makeup satu hal juga..mujur sy prepare makeup remover awal2..sebabnya pernah terbaca entry fasha on her engagement, dia berhempas pulas nak tanggalkan makeup coz terlepas pandang kepentingannya..hehe..betul ke fasha? Ke sy silap baca? Hehe..fasha, terima kasih dtg!


Pagi tu bgn, mak ckp, hantaran sy xde sireh junjung..so, let it go, kan Cuma adat je tu, sape pulak yg nak mkn sireh tu nt, di buang juga kan bila dah layu..walau hati meronta2 nak juga..tp sbb dah janji nak redha walau ape pon terjadi..so, kene la cr backup utk cvr 1 dulang yg ksg itu...ni akan cvr next entry k..bab hantaran k..thanks to org kuat majlis sy, shazzy, yg tlg sy wat hantaran ni..last minute job..banyak jasa beliau kepada sy n family..thanks u so much shazzy..

Dlm pd sibuk ngan hantaran, sibuk juga sy cr adik2 sy..nak remind pasal goodies bag utk kwn2 sy..tp diorg xde lak..rupa2nya diorg g pasang signage..fuh..kol 6 pagi diorg kuar g pasang...haih..kesian nya diorg..emm..adik sy sume perempuan tau..mmg xde org tlg so, kami je la yg sedaya upaya g pasang..maunya la x sedey..cousin lelaki bole thn ramai, tp xde sape pon yg bole di harap..dtg pon x..episod duka dlm keluarga..biasanya mmg ramai kan saudara mara yg tlg kat kenduri kahwin, tp bukan saudara mara sy..ye, mmg ada yg menolong, tp itupun lebih kepada kwn2 abah n mak..mujo la diorg tu ada..okeh, fine, x elok cerita pasal keluarga di sini..`mujur juga majlis sy berjalan lancar..itu pun dah cukup bersyukur kan?


Adik sy balik dkt kol 8..syukur sgt..sy sgt risau coz diorg kuar naik mtr je..sng katanya nak gerak..haih..diorg balik je, sy ajak shazzy n diorg tu sekali g mkn...dgn baju tdo nya, sy dgn jayanya keluar umah, g amik ns lemak n air teh..ni org rewang yg masak..haha..pengantin bucuk..haha..sume org tny, ni ke pengantinnya..ye pakcik, sy la pengantin yg belum mandi..haha...pandai i jwb cam tu..senyum je pakcik itu..so, mkn ngan jayanya...kene paksa diri mkn, walau kejap2 bgn cuci tgn, coz ada je yg dtg cr pengantin..haha..x berjaya nak mkn byk2 coz mmg xde selera..dah dpt suami, mkn pon x lalu..haha...ini makcik sy ye yg kata...mak teh sy sampai pg ni, dia msk utk mkn beradap sy..terima kasih mak teh..


Sempat juga huru hara sebentar...haha...kesian kat aca..lom sempat dia mkn, dia dah kuar lg ngan abg sy g cr bahan basah nak wat mkn beradap..ada yg belum cukup, so, kene gak g cr kat psr...


Oooppsss...lupe nak maklumkan, waktu bersanding sy dipercepatkan..dr kol 2 ke kul 1..lantaran permintaan dr pihak rombongan hubby..ada yg nak terus balik perak, so, kami decide cepatkan ke pkl 1...

Juga yg sedeynya, kompang tiada..fine..x meriah kan majlis kahwin if xde kompang..itu pendapat sy la..sedey betul..last minute bgtau, x sempat nak cr backup..sy mls pk, mls sedey2, juz let it go...xpe la..bukan rezeki sy..alasannya xde org main kompang..haip.okeh..sudah..sedey2 pon bukan org kompang tu leh dtg pon..pk positif...terus sy msg hubby..ckp kat dia xde kompang..dia kt xpe..so, mmg xde kompang pun time arak tu..


Kul 10, sy dah siap2 nak g mandi..tp masih lagi sempat g pasang something pengganti bunting selepas bersiap pakai kebaya n shawl (pakaian sementara je ni, utk jumpa2 tetamu sebelum kuarantin utk makeup)..hehe..majlis sy xde bunting...segala2 yg sy angan kan dulu, nak movie poster ke ape ke, x direalisasikan..ni pon cerite next entry k..

Sebelum sy masuk bilik nak bersiap, sempat juga bertekak dengan makcik yg pernah menyibuk ms sy tng dulu..(shazzy know better who is she..hihi)..dia nak alihkan tempat renjis tu dr pelamin sy..i say NO..dah la xde kompang, ni nak alihkan lak tempat renjis tu semata2 ianya kosong..nyibuk betul la..naik hangin juga sy akhirnya..ko jgn sibuk kat majlis org bole x? Tensen tau..sy panggil kakak sy (kakak sy lupe la tu sy minta dia incharge bhgian renjis2 nih), suh dia isi la ape2 pon dlm bekas tu..airbunga mwr xde, so, sy minta ganti ngan air yg letak minyak wangi n bedak..yes, bedak..peduli ape sy..pastu kalo xde munge rampai, letak je potpouri..pastu letak beras n inai..dah..ape susah..ni nak pandai2 alihkan pulak..sy tau la renjis tu Cuma adat saja..n sy pon dulu mmg x nak renjis2 ni..tp nya setelah memikirkan yg kompang pon xde, ape salahnya, renjis2 tu ada..terasa la juga kami ni di rai kan..hish mak cik ni..sy pnh ckp ngan mak sy dulu after majlis tng, x nak makcik menyibuk ni sibuk2 hal sy masa majlis kahwin sy..tup2, menyibuk jugak..nonsense betull..yg tragis tu, sedara sy lak tu makcik sibuk ni..haip..lepas dah marah2 tu, sy masuk bilik..msg2 ngan kak afzan. Sy tempah kek dr dia..pasal kek pon sy update nex entry k..sy ckp kat dia leh x set up kek awal sikit..coz sanding sy kol 1 ptg..sy mmg betul2 lupe nak gtau awal kat dia..tp syukran2, kek mmg dah siap n dia mmg nak otw g umah sy..so settle di situ..

Perkara tragis ke-2, meja potong kek xde..selalunya org ptg kek guna meja bulat tu kan? Tp dlm pakatan (org kg tau kot,kalau khemah amik dgn pakatan-persatuan kampung, dah siap ngan meja, kerusi, peralatan masak n sume2 la), x di sediakan meja potong kek..ni lg satu hal yg sy terlepas pandang..mujur juga ada meja bersegi empat..sy dah x kisah dah..bole la..dr ptg kek atas tanah..haha..bila dah ada meja, alas meja lak xde..andaman pon x bw alas meja lebih..fuhh..backup lain..kebetulan sy terpandang saki baki kain pink yg tah dr mana kat dlm umah..panjang semacam..sy rs lebihan langsir dulu2..so, sy minta shazzy potong n buat la sesuka hati beliau asalkan meja tu x bogel..haha..Alhamdulillah, kerana pertolongan beliau, x lah meja kek itu togel..hehe...trimas again shazzy!

Ni shazzy ngan kain yg dia modified utk wat alas meja kek


Perkara tragis ke-3, sy kene marah ngan en.hubby..mmg masam je la muka sy masa ngah bersiap tu..ceritanya begini..sy ckp kat dia, dlm 12.15, g kat umah penanggah..umah penanggah ni umah sebelum umah sy..dia asyik tanya betul ke itu umah penanggah..jenuh tau nak explain byk2 kali, dia mcm x yakin je itu adalah umah penanggah..tensen2..hubby sy g dulu ke umah penanggah tu coz dia nak bersiap kat situ..kejap2 dia msg, dia call, tanya mn baju n siapa nak siapkan dia..okeh, fine..mmg ada delay sikit..fid, pak andam yg makeup kan sy berusaha sedaya upaya nak cepat siapkan sy, sebab pastu dia nak kene g umah penanggah tu utk siapkan hubby sy lak..tp sbb x siap2 juga, makanya dia minta abg dia (tkg psg pelamin) g ke umah tu n siapkan hubby sy..so, no touch up apply kat hubby sy la..xde bedak ke ape ke..haha..n sy pon xtau hubby sy pakai bedak ke x..biar natural je kot..kang kalo dia pon berbedak sakan, jd mcm sy ni ha..mcm pondan..haha..ssshhhh..x baik je ko ni..=)

Ok fine, sy x igt the exact time kitorg sanding..ramai kt sy sanding awal..ye, rsnya dlm kol 1.15 sy sanding, agaknya la..tau2, hubby n rombongan dah otw..n sy pon dgn di iringi dedek naik pelamin..haha, sempat gak mt sy melilau tgk sape2 yg dtg..waktu sy sanding tu mmg waktu puncak..org sgt ramai..sy sgt maluuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu...haha..sempat juga lambai ke staf2 uthm yg dtg..bos pon dtg..hehe..i segannnnnnnnnnnnnnnnnnnn...kat opis low profile je, tetiba di solek2 begini..haha..malunya...=) duk atas pelamin, dedek tutup muka sy guna kipas...kat jhr ada byk tol..hubby sy untung la, tol nya Cuma ada 3 stage..kalau kat dlm umah la pelamin sy, mau sampai 5 stage tol nya...


Ni stage pertama


Ni stage kedua


Ni stage ketiga-tol utk mak andam, tp pengapit sy yg tlg amik kan..


Hubby berarak


Dedek as pengapit berjaya


Sanding n renjis2 adala dlm 20 minit..terasa sebak masa mak, abah, ayah n ibu peluk sy..sedey juga..hehe..tp x nangis la..hihi..yg sedeynya, basah kain sy ms renjis tu..terasa ke kulit tau..ada ke patut andaman x sediakan bantal kecil yg wat alas tgn tu..dah pengapit sy dok lap tangan n kain sy sekali..haih, tah ape2 tah...farah, u should ware bout this..remind kat anda,am tu k..sy pernah tau remind diorg, n diorg ckp, sume tu di sediakan..at the end, x de pulak..hangin sekejap..baju sy kaler grey gelap tau, kalo kene air, mmg nmpk la basahnya..pengapit sy yg berjaya dan berdedikasi tu, gigih lap2 kan kain sy..thanks dedek...=) dia selalu remind sy, senyum2..jenuh weh nak senyum..kdg2 terlepas juga muka ‘ketat’..haha..berangin psl kain basah..xde lak snap kain basah..mn sempat wo..hehe..


Ha, tgk gambo ni, xde pulak alas letak tgn tu..mmg andaman x bw..


Pastu gerak g mkn beradap..ms ni sy nmpk students sy dtg..maluuuuuuuuuuuuuuuuuuunya...hehe..sempat juga peace2..hehe..


Mkn beradap dimulai dengan bacaan doa n ucapan dr wakil keluarga sy..

Then sesi mkn2...


Sesi potong2 kek n aksi biasa, suap2 la kan...habis lips sy kene krim kek itu..suap pakai tgn je..haha..sj hubby sy dengki, sy dah ckp jgn amik bahagian kek yg ada krim tu, dia amik juga..tensen2 ..(kan ngah gaduh ni..tu saja la tu dia nak sakat sy...haha)..xde lak gambo kami ptg kek..kat OP la kot..ms ptg kek ni, ramai budak2 aim cupcakes sy..haha..mcm x sabar2 je nak tunggu kami habis ptg kek tu..hehe...


Abis ptg kek, kami bersalam2..ewah..n rombongan hubby pon nak balik...bg berkat, bg bunga pahar 1 bundle n goodies bag..itu je..pas tu salam sume org..hubby sy ikut diorg balik..haha..eh, mn bole..ade ke nak balik..haha..sy saja je ckp, hubby sy ikut diorg balik..coz, mmg betul pun, tp dia balik coz ada brg dia yg tertinggal kat umah singgah tu..kejap je dia g..tau2, dah ada nyibuk2 sebelah sy time sy sibuk2 jumpa students sy..terharu tgk students sy sanggup tunggu..hehe...terima kasih kerana dtg ya..mula2 dgr diorg pggl sy as ‘puan’..haha..adik sy kt mcm pelik lak dgr..pulak..tp sy ok je kalo diorg pggl sy ‘cik’, ‘miss’...suke je..hihi..ewah..


Sempat juga jumpa kwn2 sy sebelum mereka sume balik..terima kasih korg...=)


Juga opismate yg dtg lambat..sempat jumpa..terima kasih juga!


Dlm kol 4 lebih kami kuar g outdoor..ms ni kat umah pon dah x ramai org dah..so, leh la kuar date..haha..psl outdoor nex entry k..ada cerita gatal di sebaliknya..hihi..


Balik dr outdoor dlm kol 6 lebih..tgk umah dah xde org dtg juga xde saudara mara dah..tinggal family kami je yg dok sapu sampah n kemas2..so, cepat2 la kami tukar baju, kebetulan andaman ngah tanggalkan backdrop mkn beradap, so, terus bg baju n accessories kat mereka..mls nak g anta..hihi..tukar baju..sy terus d dapur, basuh pinggan, then, g kemas umah..hubby lak kuar, tlg abg n abh basuh periuk..hihi..


Berakhirnya kisah sanding kami yg x seberapa ini...

Ally: sakit2 badan selepas majlis..penangan sesi kemas mengemas..
Continue reading...

Wednesday, August 11, 2010

2 comments 1:46 PM

review: outdoor selepas nikah

Posted by ally - Filed under
PERINGATAN: ENTRY NI X PANJANG


So, right after rombongan hubby dah balik umah singgah, hubby pon dah mkn, sy pon dah mkn, shazzy pon dah mkn...OP n partner pon dah mkn, kami gerak ke pekan senggarang..only shazzy n adik sy, ayin, yg turut serta dlm session ini...


Menat okeh..hampir kol 12 mlm kami gerak..maklum la sesi outdoor pas nikah ni mmg x rancang..tp OP ajak, so, g je la..hihi..bg mengubat ketiadaan gambo kami di pelaminan..ewah..


Gambo outdoor dr op x byk..Cuma yg ada pd sy, sy dah publist pd previous entry..


Ni lak pic dr cam sy n shazzy yg shazzy amik candid2..so, kualiti x le sebaik DSLR..hihi..banyak gelap2 je gambonya..




haip..kami mmg le keras mcm kayu..x reti den nak posing2 nih...walaupun dah byk tgk gambo2 org lain, tetap juga x reti bergambo ala2 model..haha

ni gambo dr OP...kebetulan nmpk lori paper dtg anta (korang bygkan la..dah kul 1 pg kot ms ni..), kitorg shoot je kat situ..hihi..suke2..


dan juga kami as new hotlink ambassador...haha..poyos di situ...
sila abaikan aksi keras kami..

 
ally: suke pic last..sy nmpk kurus..ewah...
Continue reading...

Tuesday, August 10, 2010

4 comments 4:54 PM

dedikasi ucapan ini kepada

Posted by ally - Filed under
Assalammualaikum n hi!


ucapan ini ditujukan untuk insan2 kesayangan ku..

1. en.hubby-jauh di mata dekat di hati..balik ry bile ek? (ape punya wife la ni, xtau hubby balik bila..haha)..jgn lupe beli tiket balik..kalo x beli, ry la awk sesorg kat sana...sy bole ry ngan famili kita kat sini..hehe..

2. both famili-sy sambut ramadan mcm last yr juga..ngan famili di bp ini..again, nothing change..cume berangan nak balik sendiri ke umah famili @ klang soon..nak juga rs pose di sana without hubby..janggal ke x lah sy..kene biasa2 kan diri juga..

3. kwn2 terbaik, kwn2 tersayang, kwn2 terchinta-korang, selamat berpuasa k..yg preggy tu confirm leh pose penuh..amin, sy doakan kalian sihat walafiat..(this include u, bloggers)

dah kot..pnt tau nak mention nm sorg2, so, i compile je sume..

happy fasting..

jom dgr2 ni waktu lapang: Quran
best tau..ada terjemahan lagi..dgr pun dpt pahala ape tah lg kalo baca.. 

ally: first pose as wifey, tp hubby jauh..again..nothing change..
Continue reading...
8 comments 1:48 PM

review: kronologi majlis nikah

Posted by ally - Filed under
PERINGATAN: ENTRY NI PANJANG YE...hihi..

Majlis nikah sy bermula dan berakhir dengan sgt2 sederhana...itu yg paling sy idamkan..


Syukur ke hadrat Ilahi kerana segalanya di permudahkan meskipun sebelum majlis, suasana agak kelam kabutan..ewah..


Sy bersyukur sgt kwn baik sy, shazwani berada di rumah sy lebih awal..kalo bukan kerana pertolongan dia, pasti nya sy lebih kelam kabutan..terima kasih tau shazzy..


Beberapa jam sebelum nikah, sy masih sibuk mengemas umah juga bilik..bukan setakat sapu, tp mop juga..hehe..n sibuk juga memasang karpet..haih..patutnya pengantin x leh mrh2 kan...tp sbb sy kepenatan hr tu, sy mrh budak2 yg asyik dok lari sana sini n sepahkan hall umah..sakit ati tau nak kemas byk2 kali..mcm la sy ni xde keje lain nak wat..padan muka diorg dpt pengantin grg mcm sy nih..haha..


N sy masih sempat msg hubby sy (on that time masih becoming hubby ya), tanya di manakah beliau..adakah sudah sampai di umah singgah atau blum..n sempat juga mengusik beliau, takut x? Hehe..ni berlaku sebelum kami gaduh..ye, gaduh sebelum nikah..haha...speechless...bila igt2 balik, lawak la pulak..gaduh tah ape2 je..ni pasalnya dia dah gelabah, so, byk benda yg sy bgtau x masuk dlm kepala dia..cam mn la x gaduh..geram tau x..dia dok kata x phm..x phm..i yg jd tensen..padahal menda simple je...sy kt nt dah sampai umah singgah, bgtau, coz nak anta minum petang..yup, my hubby n rombongan sampai umah singgah ptg, dlm kol 3 gitu..so, we decided nak anta kuih muih sikit..dah tu bole pulak dia tanya, nak wat ape lak anta kuih2..nak dia amik sendiri ke..adoi..tensen..kan dah gaduh..gaduh pasal kuih..haip..sbb dah geram coz sy dah explain byk kali, sy bg phone sy kat mak..biar mak ckp kat en.hubby sy tu..lepas diorg ckp2, abis dah la kan..`sy igt dia phm, rp nya x phm juga...adoi..tensen mak nak..dia bole tepon sy balik tny sy ape yg mak ckp..haip..sah la dia ngah gelabah + mengong2...tu la..tau takut, ri tu kata steady lg..kitorg abis mcm tu je, pasalnya sy mls dah nak layan..dah la nak kemas2, nak bersiap, dia lak leh wat x phm sepanjang ms..last2, adik sy g anta kuih tu kat umah singgah..tah kul brpa coz sy dah amik tau dah..dah mengurung dlm bilik, menenangkan diri n nak bersiap..


Mak andam n kroni sampai dlm kol 7pm...tp around 7.30pm, br start makeup, ..i am red flag, so x jd masalah kan nak makeup awal..lepas sy selesakan diri, terus mak andam itu bc Bismillah n ckr kening beb..ms tu sbnrnya sy terkejut juga..tp sy x lah mrh, sbb sy tau, kening sy kedua2 belah mmg x sama...hihi...nak tau x knp? Dulu ms kecik2, adik sy, aca tu main pisau cukur abah sy, dgn bijaknya semasa sy tidur, di cukurnya kening belah kanan sy..dah tumbuh secara berleluasa n x sama ngan kening kiri..haha..so, sampai la ke beso2 ni, sy biarkan je kening tu x sama..tu pasal la bila mak andam cukur, sy x kata ape..


Ni kening sy before trim

N ni after trim



Sepanjang makeup, sy x henti2 bercakap n ketawa..haha..pasalnya sy sgt gementar, debar2 n takut juga..padahal bukan sy yg nak akad..tp tetap la merasa semua itu..sampai kan makeup merekah2..hehe..n mak andam tegur, jgn byk ketawa..wala2, sebenarnya sy sdg kecuakkan yg teramat sgt..


Bila dah siap makeup tu, mak andam sy sanggul rambut sy tinggi2..sedap weh..rs mcm ringan je kepala sy ms tu..tp nya yg x best, dia letak sanggul palsu kat situ..dah jd sanggul tinggi..adoi hai..tp sy minta jgn pakai tinggi sgt, sy x nak..mak andam lak leh kata ‘ko nak cantik x?’..dlm hati sy kt ‘mmg la nak cantik makcik oi, tp x nak dosa juga..cukur kng td pon dah dosa tau’..haip..cb tgk tinggi x sanggul sy ni..ye, sy mmg tau, rambut sy walaupun pjg tp nipis okeh..tp kan bole je kalo buat sanggul tu rendah sikit..nyampah tul..(nyumpah dlm hati je ni)..

(ni bukan aksi korek idung ye..haha...gatal sikit kat bwh idung tu...usap2 dgn perlahan pasal x leh nak garu..hehe..)

 Tengah siap2 tu, sempat msg hubby, dtg pas isyak coz dah ckp kat imam nikah pas isyak..dah bermula satu hal pula bila rombongan dah dtg, tp tok imam x sampai2 lagi..nak kt jauh, xde la jauh..sy dah cuak dah ni..padahal dah remind kat imam sy nikah pas isyak..tunggu 45 minit tau..malu sy ngan family en.hubby..abah pon dok berulang ke bilik sy tanya pasal imam..bila abah tepon, imam lak x bw tepon...wah..haru sy di buatnya...en.hubby lak dok msg tny bila imam nak sampai..haih..x senang duduk sy di buatnya..siap pesan ngan anak imam tu, kot2 la ayah dia tepon, tlg la sampai kan pesanan kitorg...dlm kul 9.20pm, imam sampai..hah..lega sgt2..Alhamdulillah..


Xtau ape yg berlaku di luar..gitu..gini..gitu gini...kwn2 sy pon sampai..kwn2 ms u n kwn2 opis..tp yg dok meriahkan bilik sy, kwn2 u..kami pose abis2 abisan..tp ms ni sy x keruan nak senyum byk2..takut beb..asyik dok genggam tgn je..(br ko tau takut ye..sebelum2 ni relex je..ha..amik ko)..sempat juga pengapit sy esk, dedek, pakai kan stokin nipis kaler choc itu...sweet..kwn2 sy yg cb utk menghilangkan rs debar sy..sy x leh nak pakai sendiri coz tgn menggigil..ish3..



Pastu, tetiba abah ketuk pintu, imam n saksi juga abah masuk bilik...owww..cuak2..control2..haha..
So, duduk la bersimpuh kat bwh ni, mengadap abah n imam..mcm2 juga dia tny, apa yg sy igt, dia tny sapa nm bakal suami (mujur x tersasul nm hubby..haha..), kenal di mana n adakah sy setuju di nikahkan ngan en.hubby atau di paksa (rs nak jwb je, mesti la setuju tok, dia cinta hati sy..haha..giler ko nak jwb cenggitu, tentu la i jwb ngan sopan n santunnya..haha..poyos)..lepas siap tny2, sy pon sign2...







pastu prosedur setrusnya, abah mewakilkan imam utk mengakadnikah kan kami..oww..time ni sayu sikit..tp x ngs pon..kan nak kahwin, harus la gumbira..ewah...then abah sign2, saksi pon sign2..


pastu sy pon ckp kat imam nak ikut keluar sekali coz sy nak dgr en.hubby sy akad...wah..itu mmg impian sy..hehe..
 Bila keluar dr bilik tu, rs sgt malu..haha..rs cam artis pon ye juga..haha...ramai yg tgk (kalo puji best la, kalo kutuk, tu, best juga, dpt pahala)...sy terus menuju (ewah) ke tempat duduk yg di khaskan..x jauh dr hubby..mmg dekat..n mata sy melilau juga..nak tgk hubby sy..lupe terus yg kitorg ngah gaduh..haha..melihat dia di situ, sudah cukup melegakan..hihi..juga rindu kat si gemuk n si itam ini..haha..





Bermula dengan khutbah nikah n nasihat2...=) tah masuk tah x la kat kepala hubby...n try lafaz akad sekali tp salah coz en.hubby sebut ak terima nikahnya..mn bole ada ‘nya’...so, try lafaz lg..ramai yg igt en.hubby lafaz akad 2 kali...sebenarnya yg first tu, Cuma try je..then the second 1, mmg dia lafaz yg betul..jam 9.45pm, i am his wife...syukur sgt2..syukur sgt2..sy mmg gembira..segembira yg bole lah..hihi..en.hubby sedekit sebak..i know that..tp sy tau dlm ms yg sama dia sgt relieve..glad to be yours dear!..

(ni ms first trial..haip..lengan baju tu di naikkan pulak..haip..)

(doa2..Alhamdulillah)

Then, hubby g solat sunat + sujud syukur..kemudian bacaan taklik dan penyerahan mas kahwin..ms ni sy giler betul..rs x patut pon ada..bole x time bc pasal penerimaan n janji setia kepasa hubby, sy bole gelak..ye, gelak tau..gelakkan ayat yg di gunakan dlm skrip tersebut, ada perkataan adinda-kekanda..adui..tah knp tah sy gelak..sy cuba bertahan tau x nak gelak, tp terlepas juga, sampai mak gosok2 belakang sy...haha..teruk betul ini pengantin..hubby ko ngah sebak2, ko leh gelak ye..pastu juga wat modul sakinah..org jhr tau la kan camana..mmg mak n abah juga hubby sy sebak..tp sy x rs ape2 pon..tah knp..n ramai juga yg tny knp ko x nangis hah..xde perasaan betul la ko ni..dah tu, dah x bole nak nangis x kan nak paksa2..kan sume tu comes naturally..ye, sy mmg cpt sebak n x bole tgk kalo org lain ngs coz nt sy ngs sama, tp on my bigday, sy mmg x ngs..=)





Sy xde gambo berdua ngan hubby pas nikah, i mean gambo kat umah or pelamin...ngan mak n abah pon xde, ngan FIL pon xde..nape tah ek...ms tu sy terlepas pandang..emm...regret juga..silap sy juga x remind kat OP sy akan hal ini..haih..selesai berselawat, rombongan hubby g mkn...hubby pon sm..sy x teman pon pasal dok pose ngan kwn2 n siblings sy kat dlm umah..pastu sibuk cr FIL nak salam2..n cr makcik2 sy nak salam2..ramai yg kata, sy dah ada hubby, dah lupe kat diorg..haha..bukan gitu le..dah sy sibuk posing2..haha..

Lepas FIL n rombongan balik umah singgah, hubby masih ngan kwn2 dia yg masih mkn...sy lak bersama shazzy, g mkn dok sebelah irda, my opismate..OP sy pon sy suh dia g mkn..pasalnya, lepas tu kami nak terus g outdoor kat pekan senggarang..

lastly...pic dr OP




dan sy yg wat muka poyo..haha...ngah salam pon senyum..haha...tanpa di sedari..


ally: Berakhirnya kronologi majlis pernikahan sy..outdoor nikah on next entry k..
Continue reading...