Saturday, December 11, 2010

1 comments 9:48 AM

betik dan saya

Posted by ally - Filed under
betik dan saya tidak dpt di pisahkan..ibarat irama dan lagu..ceh..


korang2 suka mkn betik x?


saya sgt2 la suka..tp suke yg x lembik sgt..yg sedang2..kiranya yg baru2 masak la..kalo dah bonyok, lembik2 tu x lalu juga nak mkn...


cara sy mkn betik lain ckit..pasalnya sy sgt la malas nak kopek kulitnya..jd biasanya saya belah 2 betik tu, buang biji guna sudu, cuci bersih2 hilangkan getah n mkn guna sudu..dpt bayangkan x? ala, mcm mkn ais krim dlm mangkuk tu..tp ni aplikasikan kat betik..



dgn cara saya ni la, saya bole abiskan sebiji betik tu pada satu2 masa..x de nya nak share2 bila dah mkn cr mcm tu..kalo potong2 mcm dlm pic bawah ni, for sure la kita mkn share ngan org lain..hehe..


tamak kan saya..hehe..dulu zaman2 belajar, x lah buat cara sy tu..duduk pon umah sewa kan, tentu la potong2, mkn ramai2 secara berjemaah..haih..rindu lak...rindu zaman2 belajar...dulu selalu mkn betik dgn dedek..kan dek?

untuk info..amik dr sini
Betik kaya dengan vitamin A, vitamin C dan juga kalium. Selain itu terdapat kalsium, besi, tiamin, riboflavin dan niasin dalam betik. Jumlah kalorinya sangat rendah. Kesemua nutrien yang terdapat di dalam sebiji buah betik dapat membantu mengurangkan risiko kanser, penyakit jantung dan strok.


ally: suka betik kampung yg kecik2 tu..manis yg amat..yummy..

1 comments:

mas said...

sy pon suka mkn betik..sgt sedap..tp slalu berebut ngan abg..sbb peberet dia gak..hehe..dia tu sume dia mkn..anmum pon dia minum..haha