Friday, December 10, 2010

0 comments 11:15 AM

hormat

Posted by ally - Filed under
hehe..sy suke bila students sy panggil sy cik..konon2 perasan muda belia la..ceh..

suke juga bila di panggil puan, coz rs diri sudah di punyai...ceh..poyo lagi..

ape2 pon panggilan samada cik atau puan, asalkan dgn penuh hormat, sy tetap hargainya..

jangan la dgn cikgu sendiri, panggil2 kakak, ko-aku n ada yg siap panggil nama semata...ceh..reason for that, sbb rs sy sebaya mereka..

fine..itu adalah sgt tidak proper okeh..

dlm ape2 juga institusi, rasa hormat itu perlu ada..bukan kita nak sgt di beri penghormatan mcm tu, tp sekurang2nya kita tunjuk respect kita pada org yg lebih tua, org yg memberi kita ilmu, tunjuk ajar n sebagainya..ape la sgt kan? x luak pon..

sebab tu juga la, bila sesetengah golongan profesional yg berperangai seperti dlm post sy terdahulu ni menyuruh n meminta sy membuat suatu keje yg sepatutnya mereka sendiri buat, saya ambil saja dgn rela walau terpaksa...kenapa? sebab sy tau pasti ada sesuatu yg saya bole pelajari..mengenai ilmu baru, mengenal perangai yg sy tidak perlu contohi jika satu hari nanti sy menjawat jawatan seperti mereka..kita amik yg positif2 saja..berjaya juga pujuk diri sendiri supaya sentiasa menghormati org yg lebih tua n berilmu...sabar itu ada hikmahnya bukan?

oo...sudah jauh menyimpang dr niat asal entry nih..

sy ada sedikit komplen di hari jumaat ini..

pagi td saya berurusan di kaunter library..niat di hati nak tanya mcm mn nak cr buku2 rujukan concurrent eng..sy dpt subjek baru sem depan, nak x nak kene gak study sikit2..kene juga recall ilmu2 yg ada.. sy tanya ngan staf library tu, ye la, sy x nmpk pon komputer yg di sediakan utk search info2 kedudukan buku kat rak n bahagian mana,so, kene la tanya..nak cr satu2 jenuh la kan..library ni beso yg amat..lg satu sy mmg x familiar ngan library baru ni..jarang2 la pergi sini..pergi kalo ada hal saja..okeh, berbalik pd cerita td, sy bertanya elok2 molek2 je..mud baik lagi pg ni..

lebih kurang cam ni la..balik bilik terus type ni..spy x lupe..

saya: puan, bole tolong sy x? mcm mn ye nak cr buku rujukan kat sini..nak tgk sistem opac kat mana?

staf library: haih, itupun xtau ke..susah la kalo staf pon xtau..kalo students x pe la.. (muke kerek giler..tah ape tah, pagi2 dah mrh2 org..agaknya lom breakfast kot..org yg lom breakfast ni mmg berangin je, maklum la perut lapo...)

saya: sebab xtau la sy tanya ni..kalo dah tau x da la sy bertanya..(mud dah start nak marah je ni..angin2)

staf library: hah, pegi la kat ............ (byk gak dia bebel, bgtau cara dgn nak x nak je)

saya: terima la ksih banyak2 ye..maaf la susah kan puan..tp rs nya x salah kalo kt buat amal kebajikan, lagi2 hr jumaat nih.. (haha...mls den nak lyn staf yg senget cam ni..nm pon staf library yg berkhidmat di bahagian kaunter khidmat pelanggan, bukan ke patutnya penuh sopan, welcoming people, senyum..etc..patut kene g kursus lagi nih)

tak paham tul la sy ngan staf senget nih..ke salah sy ek..pagi2 sy g terjah library tu..semata2 nak cr buku tu sambil2 baca n breakfast..ni di marah2 pula..nak kata puan tu mengandung x juga..ai ni yg mengandung ni pon tau gak sabar..tetap juga hormat, pasal kita nak minta tlg dia..susah ke..kalo susah x yah la keje bhgian tu...hidup di sumpah seranah org je nt..

ally: merosakkan mud org lain je pagi2 ni..

0 comments: