Wednesday, December 15, 2010

0 comments 1:01 PM

low hb during pregnancy

Posted by ally - Filed under

wala..tajuk skema..ni saja peringatan buat diri sendiri..supaya sentiasa berusaha memberi yg terbaik utk diri n baby..ai baru tau kalo HB rendah, boleh membahayakan nyawa bila kita bersalin..in case la tumpah darah ke n HB lak low, darah akan cair n lambat membeku..so, kita bole kehilangan darah dgn sgt byk..kan ke bahaya tu..tgk kat sini utk makluman lanjut..
Hemoglobin merupakan salah satu komponen utama dalam darah yang mengangkut oksigen dalam sel darah merah ke organ tubuh yang lain. Ramai wanita mengalami hemoglobin rendah selama masa mereka hamil. Bahkan, keadaan ini merupakan salah satu masalah yang paling umum selama kehamilan. Pada masa kehamilan, jumlah darah meningkat  tetapi cenderung menurunkan jumlah hemoglobin dan konsentrasi sel darah merah dalam tubuh. Hal ini boleh menyebabkan perempuan menderita anemia.
ha, see, bahaya kan?

meh, check lak symptoms yg dialami


•Fatigue and feeling weak all the time - yup..ini mmg sy alami..lagi2 bila sy diri atau duduk terlalu lama, lemah longlai jadinya..


•Pale skin - ramai kata sy pucat..xsedar la pulak..lagipun sy mmg jrg2 bermakeup..nak berbedak pon malasnya yg amat..

•Recurrent headaches, ranging from mild to severe - sy cuma mengalami mild headaches je..tapi kalo jln tgh2 hari panas, mmg cepat je sakit kepala..rasa nak pitam..berpinar2..in fact masa sy jg exam ri tu, diri lama kan, pitam juga akhirnya..

•Feeling dizzy and unable to do any work - pening2 biasala..lagi2 kalo lambat mkn..tp masih bole bekerja, memandu..cuma kene pastikan rehat every 2-3 hours..kene juga t8 a nap masa lunch hour..

•A feeling of numbness or coldness in the hands and legs - ada juga..

•Irregular and rapid heartbeats - xde lak..

•Body temperature tends to lower - xde juga


•Mild chest pain - kdg2..

•Shortness of breath - kdg2..

•Becoming irritable - mudah marah bila ngah drive kete..haha..ada kena mengena ke?

•Pica, or an abnormal craving to eat weird things like clay, paint, mud and sometimes even ice - merepek je..xde nya rs nak mkn menda2 weird cam ni

•Tingling sensation in the palms and feet - kdg2 juga..

okeh...itu je..meal kita kena la well balanced kan..antara mknan yg bole tambah HB ialah syr bayam, kerang, hati ayam, jambu batu, ikan bilis, kurma cina (rebus buat air), kurma, kismis, buah2 kering, delima, limau, tomatao, sayuran hijau (sawi, brokoli, kangkung, etc), telur buyung puyuh, n banyak lagi..x lupe minum la air masak byk2..sila kurangkan minum kopi, teh, n segala minuman bergas apetah lagi yg berkafein..itu je kot..ada lagi x yg nak tambah dlm list mknan tu?

sy mmg tgh wat senarai mknan2 yg bole tambah darah n mkann yg kalo bole perlu di elakkan..

ally: sy mahu diri n baby sihat..

0 comments: