Wednesday, December 1, 2010

4 comments 1:31 PM

jagung dan saya

Posted by ally - Filed under
saya dan jagung tidak dpt dipisahkan..


ntah knp skrg sgt2 la suka mkn jagung..lebih2 lagi jagung rebus..

nikmat yg tidak terkata la..mcm dpt emas..

kalo bole nak hari2 mkn jagung..tp kene la rasional kan..so, pendek cerita selang 2,3 hari sekali sy mkn jagung..hihi..muka pun muka jagung...gembira sakan kalo nmpk jagung mentah tepi jln tu..so, balik tinggal rebus dgn baju2 dia sekali...saya x suka lak kalo baju2 dia tu ditogelkan n baru di rebus..dah x comel..haha..tah ape2 je..

ri tu masa hubby balik, request juga kat dia nak jagung bakar lak, nak yg dia sendiri bakarkan lak tu..ceh, cerewet....tp tau jelah..time is too short..kami sibuk dating2 @ jb tu, pastu balik ry haji ke klang..tup2, dah time utk dia balik sbh..haih..so, kene la ikhtiar sendiri..sambil type entry ni sambil terbayang2 jagung rebus kat pasar mlm penang...

sedapnya...

sedapnya...sedapnya...

(both image from google)xpela..sendiri buat pon x pe la..bukan susah pon kan..jgn sampai rentung jagung tu sudah la..hihi..

ni serba sedikit khasiat jagung..selagi saya tiada alahan n baby pun x tunjuk protes, bole la sy mkn..

khasiat jagung (refer sini)

Jagung atau nama saintifiknya ‘Zea mays’ berasal dari keluarga rumput ‘Gramineae’.Jagung merupakan sejenis bijirin yang mempunyai pelbagai khasiat dan kegunaan.Jagung muda kaya dengan protein,beta-kerotina,vitamin A,B1,B6,C dan K,kalsium,fosforus,zat besi,serat tinggi dan mengandungi sejenis minyak bermutu tinggi yang baik untuk kesihatan.



Amalan memakan jagung boleh menguatkan tulang,gigi,rambut dan hati.Ia juga boleh menurunkan tekanan darah serta melawaskan pembuangan air kecil.Jagung juga mengandungi karbohidrat yang memberikan tenaga kepada tubuh.Ia sesuai dijadikan makanan semasa berdiet kerana sifatnya yang bebas lemak,kolestrol dan rendah kalori.


Menurut kajian saintis makanan dari Universiti Cornell New York,USA,jagung yang dimasak sama ada dikukus,rebus atau dibakar,membebaskan zat yang cukup iaitu sebatian phenolik yang dipanggil asid ferulik untuk mengurangkan risiko kanser dan penyakit jantung.


ally: suke jagung putih..manis rs nya...tp susah nak dpt..

4 comments:

.:Mrs. Engineer:. said...

sy pn suke mkn jagung time preggy ni...suke sgt2...uhu

@nAiLZa said...

i pon suke jagung u.hehe..Kalo x dapat yg macam dalam pic macam u tepek tu pun, dapat yg daily fresh@nelson pun dah ok dah.hehehe..nyam2..(tengah bayangkan makan jagung..sedap nyer!!)

ally said...

yani: sedap kan..n kenyang juga..hehe..

@nailza: betul2..kalo dah craving sgt, dpt yg daily fresh pon dah syukur..hehe..sedapnya..

titan said...

suka jagung bakar..ohh..nikmatnya..