Tuesday, December 14, 2010

2 comments 1:24 PM

naik dan turun

Posted by ally - Filed under ,
sedih n gembira..hehe..

pagi td g check up kat klinik desa..rutin biasa la..org mmg x ramai..rata2 yg sy jumpa, mmg org yg sama je..kat kg ni, hari utk ibu2 mengandung check up hari selasa..cuma dgn nurse je la..kalo ada ape2 hal yg perlukan perhatian doc, diorg akan refer kita direct terus ke klinik kesihatan.. pegi dlm kol 8.30 gitu..org kedua, so dlm kol 9.15 dah siap dah..lama sikit pasai ai dok sembang..hehe..maklum la nurse tu anak kwn abah..byk la cerita kami..

so far, sumenya ok..cuma, HB sy drop sgt2..dr 12.3 ke 11 sahaja..paras kritikal..kalo bole x mau low lagi..nurse tny mcm2, tentang ubat/vitamin tu sy mkn ke x..hoho..mesti la mkn walaupun kdg2 culas juga..tentang corak pemakanan..sy kene kurangkan mkn mknan berminyak..mkn rebus2 je..huh, mmg lauk org sakit..mknan berlemak n bersantan pon kene kurangkan..baik kak!

berat sy naik dgn jayanya..yg ni pon perlu di pantau sbb naik mendadak..3kg naik tu..huh, sy mmg dah agak dah..mkn mmg x beringat langsung..so, nurse nasihat lagi, kalo bole mkn b4 kol 7 mlm..so, bila nak supper mlmnya tu juz minum susu + biskut/roti/buah/oat..kurangkan ambil nasi lebihkan sayuran hijau mcm sawi, brokoli, bayam..lagi hijau sayur tu lg bagus..

sy mmg kena jaga betul2 coz HB turun byk..ada kemungkinan sticker kat buku merah tu bertukar ke hijau..huh, masalah nanti..

mcm biasa, dpt ubat folic acid, vit B complex n ferrous fumerate (FF)..vit C xde stok pulak..

aturan mkn ubat pon penting tau..katanya kalo mkn FF, seeloknya sekali kan dgn vit C atau air yg bervitamin C..ini memudahkan proses serapan FF ke bdn kita..

ape lg nak share nih..oo, sy juga di sarankan amik iberet folic 500 (iron & multivitamins)..ni kene beli sendiri coz klinik panel yg sy selalu wat check up tu hanya bagi obimin.. bole baca benefit iberet kat sini..


tp dr pembacaan sy, kandungan vitamin yg terkandung dlm iberet ni, sama je dgn ape yg yg nurse tu bagi..ye x? cuma iberet ni dah gabung kesemuanya..

antara obimin n iberet pon ada bezanya ek? ke sume ni sama je?

vitamin skrg mcm2..padan la budak2 skrg bijak2..

ally: padan la sejak 2 menjak ni pening2, rs nak pitam..low hb rupanya..

2 comments:

iedayah said...

semoga u n bby sihat2 slalu

farahfatihah said...

take care ehhh