Friday, December 24, 2010

2 comments 8:54 AM

craving: kek pisang kukus

Posted by ally - Filed under
sejak 2 menjak ni rsnya posting sume pasai mknan..tp ye la org kg craving nya mknan kg je..nasib baik..kot nak masakan jepun ke itali ke sape lak yg nak masakkan..hehe..

bagus...bagus..anak mam mmg melayu tulen..haha..*berangan*

pagi ni cuma breakfast kek pisang kukus yg sy wat mlm td..

again, stok pisang kan banyak, selagi x abis pisang tu, sume resipi berkisarkan pisang je la..

eh, elok ape, lawas...hehe..

again, sy xde la pandai sgt..ni pun antara kek yg rajin sy wat dulu, masa zaman2 sy belum malas..hehe.. n semestinya yg di kukus..sy lebih suka kek pisang yg dikukus instead yg di bakar..yg di bakar tu rs 'kering', berbanding ngan yg di kukus, lebih moist..

ni la rupa nya..maklum la, breakfast pon kat opis je, so, amik pic pon kat opis juga..



resipinya mcm kat bawah ni k..ni cara yg sy wat la..

bahan2:

3-4 cwn tepung gandum - yg ni ikut la nak byk mana, kene gak pandai2 budget, sy guna pisang yg banyak, so, tepung pon kene la senada ngan kuantiti pisang
1 cwn gula halus - jgn byk2, kurangkan gula dlm masakan, utk lebih sihat..ewah!
200g butter - selalunya sy guna marjerin, tp xde stok, so, guna butter pon bole..
garam penambah rasa - bagi kek rs lemak2 gitu..
1 sk esen vanilla
3-4 biji telur - ikut saiz telur k..sy guna saiz c
pisang yg di blend halus
1 st soda bikarbonat
1 st baking powder



cara2:

1. mix butter, gula n telur
2. ayak tepun gandum bersama2 soda bikarbonat + baking powder
3. campur bhn 2 dlm bhn 1
4. masukkan esen vanila, pisang, garam dlm bhn 3
5. panaskan periuk kukus
6. bila air dah didih, kukuskan adunan kek yg telah di masukkan dlm loyang
7. tutup loyang ngan plastik, nt air yg terwap dr tutup periuk x la masuk dlm adunan kek..
8. kukus selama 40-50 minit

hah, tu je..sy buat sebelah mlm so, dlm kol 8.30 dah kukus..siap dl  kol 9.30 la..sempat nengok putera katak..tp hati2 juga, jgn sampai air kukusan kering lak, ada kang bau hangit menusuk kalbu..kek mmg x hangit la, tp periuk kukus bole hangit..bahaya okeh..

ally: muka pon dah muka pisang..hehe..

2 comments:

cerita-gadis-ini said...

cmane muke pisang tu sal?hehehe...

ally said...

nana: haha, muke pisang tu mcm muke ak la..hehe