Sunday, December 5, 2010

7 comments 10:37 AM

larang pantang

Posted by ally - Filed under
pantang larang ketika hamil/mengandung..korang2 sume yg mengandung ni pernah x di tegah dr buat sesuatu atau makan sesuatu? korang2 yg belum kahwin pon pernah dgr x pantang larang utk ibu2 mengandung ni?

fuh, ai punya kes, x byk pantang larang..walaupun masih duduk ngan mak abah lagi...selagi x di tegur oleh mereka maknanya ai bole buat...hehe..tapi, ada la juga yg di larang...

mak kata...

1. jgn mandi malam...kalo boleh mandi sebelum pukul 7 okeh..n jgn mandi lama2..nanti tumpah darah atau kembar air (pelik jap..ape tu kembar air?)..kembar air ni means air ketuban banyak sgt, melimpah2 bila bersalin nt..emmm..okeh..ai ikutkan je..kalo dah ai balik lambat, mmg x mandi tau..juz lap2 bdn je..x nak dgr mak bebel2..kena jd anak yg baik okeh, barula anak kita pon baik juga..hihi...

2. mesti minum susu..walaupun kembang tekak..mesti paksa diri minum pasal baby amik banyak kalsium kita..kalo x nt, kaki krem la, sakit pinggang la..okeh..ai memaksa diri minum susu..b4 ni xde masalah minum susu..tp sejak pregnant, kembang tekak je..nmpk susu mcm nmpk hantu tau...

3. mkn syr lebih banyak dr mkn nasi..lebih2 lg syr2 hijau..

abah kata...

1. jgn tgk cerita hantu, seram (yg byk elemen terkejut2 tuh)..dia mmg memantau abis la..hehe..sudahnya, ai mmg x tgk..sebabnya kalo tgk, nt ai mimpi buruk je..dah la tdo sorg..takut juga..ish3..

2. mkn kat pinggan yg beso..jgn mkn guna pinggan kecik2 tu..ai xtau ape rasionalnya...bila tanya kat abah, abah kata mudah untuk bersalin nt..ni tips/adat org dulu2 katanya..

3. abah pesan kat hubby jgn aniaya binatang2, haiwan..jgn di langgar, di bunuh, etc..ni rsnya ramai kot yg tau kan..

ibu kata...

1. jgn makan nenas mentah..nenas dah masak bole..yg ni ai tau kita x leh mkn masa awal2 pregnant..lepas kandungan dah besar ckit n kuat, bole la makan..tp ai mmg x suke mkn nenas..so, x kisah sgt..

2. x leh minum kopi...mmg di larang keras...x tanya lak knp..hihi..maybe psl kafein kot..teh pon ada kafein gak..so, ai limit 1-2 cawan je sehari..xde la minum seteko..n ai mmg x minum nescafe dah sejak di landa sakit kepala..

3. awal2 dulu, masa sy balik klang time puasa, sgt la teringin nak minum air tebu..tp ibu x bg..so, hubby x beli pon..ibu kata air tebu tajam..xpe la, lagi pon masa tu sy br nak masuk 3 bulan, so, kene berjaga2 juga..

ayah kata...

1. banyakkan mkn betik, pisang...so, mudah lawas..x la kena sembelit...mcm tau2 je..ai mmg sgt suke betik..bole mkn sehari sebiji yg besar..wah..sedap..hari2 mkn pon x jemu la..

2. mesti mkn vitamin yg doc bg..mesti habiskan..hari2 masa sy kat sana, mesti tny, dah mkn ubat lom..

3. jgn duduk kat tangga..ni ai x tanya knp..biasala org2 dulu kan byk pantang larangnya..hihi..

hubby kata...

1. jaga diri baik2...dia kan jauh, so, mengharap kat parents sy je nak tgk2 kan sy...

2. minum susu, mkn ubat, tdo awal...

3. i love u..haha..tu je pesanan dia..dia xde larang sy mkn ape2 yg sy teringin nak mkn...asalkan berkhasiat..

ally: xde la byk sgt pantang larangnya kan..biasa dgr juga..

7 comments:

HeLena said...

i pun nak pesan nie..
1. take care..jaga kandungan n diri tu
2. senyum selalu...jgn wat muke ketat jea hihihihi...
3. i miz u pn sally!!!huhuhuhu

Sophie said...

hye ally..

thanks for your info. pya sejak pregnant ni takde pun org ckp pasal pantang larang. yang simple2 like jgn mkn nenas tu je adela.

but pasal minum kopi tu kdg2 tu teringin jugak. tp minum sikit je. hihi... maybe org tua2 tak bg minum sbb takut anak itam kot. =)

♥♥relyza♥♥ said...

memang byk pantang larang ppuan pregnant ni. mak anor pun pesan jgn makan itu ini. pakcik pesan jgn selalu berembun. hubby selalu pesan jaga diri. abah suh hubby off dulu hobi memancing. hehehe mengandung sulung katakan..

♥ sha ♥ said...

hoho my parents lansung la tadek pantang larang cuma diorg tak bg buat keje teruk2 angkat brg berat2 je. yg family belah hubby plak terlebih pantangnye =p

ally said...

ira:hihi..makasih..ku ingat pesanan kamu..rindu nya kat korang...

sophie:sbb duk ngan mak abah la, ada je pantang larang nya..mana yg logik n rasional sy ikut je..hehe..yup2, kdg2 teringin nak minum kopi, tp x leh byk2 la..hihi..

relyza: betul2..rs cam byk pantang larangnya..tp kalo kita ikut pon xpe kan, demi kebaikkan juga..

fasha:kene ikut juga la ek pantang larang dr family hubby? hihi..yup, jgn angkat n wat keje berat..nt kita juga yg sakit2 kan..

elyina said...

kebanyakan pantang larang tu el pun ade dengar gak tau. same je ngan ape yang ally tulis tu especially mandi lepas maghrib. haish.. susah btul nak ikut yang tu.

tapi ape2 pun kite praktik mane yang logik jela.. baru seronok sepanjang pregnantkan..

tc ally!

ally said...

el: ha..betul2..tu yg payah tu..kalo dah sampai umah kol 7, tentu la mandi nya tang maghrib tu..mana nak kejar2 masak mkn mlm lagi..huhu..tp seronok kan? at least ada juga org care kat kita..=) t8 care too el!